Pence u Europi namjerava “smiriti uznemirene saveznike”

Američki potpredsjednik Mike Pence ovog će vikenda nastojati umiriti europske saveznike uznemirene neuobičajenim izjavama predsjednika Donalda Trumpa o Rusiji i NATO-u, te naglasiti predanost SAD-a Europi, u prvom velikom obraćanju Trumpove administracije u inozemstvu.

Pence će na godišnjoj konferenciji posvećenoj sigurnosti u Muenchenu reći da je Europa “nužan partner” SAD-u, poruka koju će ponavljati privatno u susretima s desetak političkih čelnika tijekom vikenda i u ponedjeljak, rekao je viši savjetnik za sigurnost Bijele kuće.

“Najsigurniji smo i imamo najviše mogućnosti kada su i SAD i Europa jaki i ujedinjeni”, rekao je savjetnik prije Penceova odlaska u Europu.

Predsjednik Donald Trump tijekom svoje kampanje uznemirio je saveznike kršenjem uobičajenih republikanskih stavova o transatlantskim odnosima.

Trump je izrazio divljenje prema ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, s kojim bi kako je rekao volio surađivati u borbi protiv militanata Islamske države te doveo u pitanje vrijednosti NATO-a.

Pence će u Muenchenu održati niz razgovora s političkim čelnicima, među kojima su njemačka kancelarka Angela Merkel, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, čelnici iz Estonije, Latvije i Litve i dr.

On će naglasiti da Rusija i Ukrajina moraju u potpunosti provesti dogovor o prekidu vatre sklopljen u Minsku te čvrsto stati pri gospodarskim sankcijama Rusiji zbog njezine agresije u Ukrajini, rekao je savjetnik novinarima.

Pence planira razgovarati o borbi protiv terorizma na sastanku s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i o borbi protiv IS-a na sastancima s iračkim premijerom Hajderom al Abadijem i turskim premijerom Binalijem Yildirimom, dodao je savjetnik.

U ponedjeljak će Pence održati nekoliko sastanaka s europskim dužnosnicima u Bruxellesu, uključujući i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Penceov put odvija se u jeku previranja u Bijeloj kući. Trump je smijenio s dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak zbog njegovih razgovora s ruskim veleposlanikom u SAD-u o kojima je propustio obavijestiti Pencea.

Premda Penceov nastup može biti pozdravljen, trebat će više od umirujućih riječi da se smiri duboka anksioznost Europe zbog Trumpove vanjske politike, rekao je Derek Chollet, savjetnik za obranu bivšega predsjednika Baracka Obame.

“On će se truditi da uvjeri sugovornike, nastojat će ublažiti neke predsjednikove komentare u pogledu Europe, stavit će ih u kontekst ili ih objašnjavati, ali smatram da to neće riješiti problem”, rekao je Chollet.

(Agencije)

You may also like

0 comments