Pence: Neka se Kim ne igra s Trumpom

 Američki potpredsjednik Mike Pence upozorio je sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una da se “ne igra” s predsjednikom Trumpom ako se sastanu sljedeći mjesec, prenosi u utorak BBC.
Pence je u intervjuu Fox Newsu rekao da bi takav korak bio “velika pogreška” sjevernokorejskog vođe.

Također je kazao da “nije upitno” da bi Trump mogao odustati od summita najavljenog za 12. lipnja.

Sjeverna Koreja je zaprijetila otkazivanjem susreta nakon komentara Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Ta je zemlja ljutito reagirala kad je Bolton sugerirao da bi mogla slijediti “libijski model” denuklearizacije.

Bivši libijski vođa Moamer Gadafi se 2003. dogovorio sa zapadnim silama da ugasi svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. Osam godina kasnije ubili su ga pobunjenici koje je podržavao Zapad.

Sjeverna Koreja ljutita je i zbog aktualnih američko-južnokorejskih vježbi i kao reakciju je zaustavila pregovore s Južnom Korejom.

Američki predsjednik Donald Trump sastaje se u utorak sa svojim južnokorejskim kolegom Moon Jae-Inom kako bi razgovarali o summitu s Kimom nad kojim se nadvila sumnja.

Tri tjedna prije povijesnog susreta između američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika, do kojega bi trebalo doći u Singapuru i čije odvijanje je i dalje okruženo debelom tajnom, stanar Bijele kuće računa na stanara Plave kuće da mu pomogne u otkrivanju pravih namjera prvog čovjeka Pjongjanga.

U središtu razgovora bit će pitanje denuklearizacije za koju Washington želi da bude “kompletna, provjerljiva i neopoziva”, a o kojoj Sjeverna Koreja nije doista razotkrila svoje namjere.

Trump i Moon koji su razgovarali telefonski tijekom vikenda, susrest će se u podne u Ovalnom uredu ali se ne predviđa zajednička konferencija za novinare.

Ozračje je daleko od bilo kakve euforije koja je vladala u tjednima nakon objave, 8. ožujka, načelnog sporazuma o susretu u četiri oka, dugo nezamislivom, između predsjednika SAD-a i nasljednika dinastije Kim koja vlada Sj. Korejom već više od pola stoljeća.

Iznenadivši brojne promatrače a čini se i samog Trumpa, režim se naglo vratio prošlog tjedna na svoju tradicionalnu ratnu retoriku prijeteći čak otkazivanjem susreta. Neposredni povod za to bilo je održavanje zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a.

You may also like