Penava: U prvom planu su stradalnici, i tako treba biti i ubuduće

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo organizacijom obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 24. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu ocjenivši kako je u prvom planu bio Vukovar 1991., branitelji i stradalnici, poginuli i nestali i kako bi tako trebalo biti i ubuduće.

“Drago mi je da je prošlo sve bez politiziranja i isticanja osobnih nekavih interesa i pokušaja poantiranja na političkom planu”, kazao je Penava rekavši kako mu se posebno svidjelo što političari ove godine nisu davali izjave u Koloni sjećanja. Po njegovim riječima, bilo bi dobro kada bi i buduća obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. proticala bez izjava političara. “Nisu političari ovdje bitni. Političari su obični građani kao i svaki drugi. Bitna je Kolona sjećanja i naše zajedništvo”, izjavio je Penava na Ovčari, gdje je u ime Grada Vukovara položio vijenac i zapalio svijeću u povodu obilježavanja 24. obljetnice ubojstva 200 branitelja i civila na tome nekadašnjem poljoprivrednom dobru nedaleko Vukovara.

Nizom komemorativnih događanja u Vukovaru se od 14. do 28. studenoga pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” obilježava 24. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Po podacima vukovarske bolnice, u bitki za Vukovar koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada 18. studenoga 1991., ubijene su 1624, a ranjeno 1219 osoba, dok je nakon okupacije u srbijanske logore odvedeno oko 8000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano je oko 22.000 Hrvata i nesrba.

Vukovarske braniteljske udruge procjenjuju da je, nakon što su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih potrojbi ušli u Vukovar, zarobljeno i nasilno odvedeno oko 5000 osoba od kojih je gotovo polovica ubijena u samom Vukovaru i okolici. Na širem području Vukovara ekshumirana su 1232 tijela žrtava rata, od kojih 938 iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju, 200 na Ovčari, a ostali u drugim dijelovima Vukovara i okolnim mjestima.

Prigodnim komemorativnim programom Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vukovar, na mjestu masovne grobnice na Ovčari u četvrtak je obilježena 24. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi odveli 19. studenoga 1991. nakon okupacije grada iz vukovarske bolnice, te ih ubili 20. studenoga na tome poljoprivrednom dobru, udaljenom pet kilometara od Vukovara.

Tijekom komemorativnog programa “Za sve one kojih više nema”, upriličenog na mjestu masovne grobnice, pročitana su imena svih 200 žrtava s Ovčare, za koje je molio gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara fra Ivica Jagodić. Vijence su podno Spomen-obilježja nedaleko od masovne grobnice položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

Po riječima predsjednice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vukovar Vesne Katić, svaka obljetnica je sve tužnija, a bol ne jenjava. „Kada sve ovo prođe opet ostajemo sami da se kako znamo nosimo s našom boli zbog gubitka koji smo doživjeli. Brat mi je ovdje ubijen, a suprug kod Borovo Commerca i nema toga protoka vremena koji bi mi umanjio bol“, rekla je Vesna Katić.

„Što godine prolaze, bol nije nimalo manja. Da sam na današnji dani na Marsu, osjećao bih i tamo ovaj stres koji sada osjećam. Imao sam deset godina u ratu, ali se svega sjećam. Za tatu nismo znali gdje je dok ga nisu ekshumirali na Ovčari. Više to nije samo podsvjesna bol. Ovih dana ona postaje svjesna i ne možemo ju sakriti, tko god šta mislio“, kazao je Patrik Gavranović, sin na Ovčari ubijenog Borislava Gavranovića.

Među brojnim Vukovarcima koji su došli odati počast žrtvama Ovčare bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. „Ovčara kao najveće stratište nakon Drugog svjetskog rata u Europi s tragičnom činjenicom da je riječ o ranjenicima izvučenim iz vukovarske ratne bolnce dovoljno je šokantna sama po sebi. Svi se skupa sjećamo onoga što se dogodilo i molimo se za duše pokojnih ali i za sve nas i našu domovinu“, rekao je Penava.

Pog geslom „Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga“, do mjesta masovne grobnice na Ovčari u hodnji su od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata došli članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća također odali počast žrtvama.

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, odvedena je najmanje 261 osoba, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga. Najmlađa žrtva na Ovčari je bio 16-godišnji Igor Kačić, najstarija 77-godišnji muškarac, a među ubijenima bili su i francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier te urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević. Tijekom prijepodneva Vukovarci su odali počast i žrtavama ubijenim u zarobljeničkom logoru u Veleprometu.

You may also like