Home Geopolitika Pelosi zatražila ostavku Sessionsa zbog neprijavljenih sastanaka s ruskim veleposlanikom

Pelosi zatražila ostavku Sessionsa zbog neprijavljenih sastanaka s ruskim veleposlanikom

by Marijan Opacak

Čelnica američkih demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi pozvala je ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa da podnese ostavku pošto je tisak u srijedu list objavio da je Sessions u postupku imenovanja zatajio svoje sastanke s ruskim veleposlanikom.

Dnevni list The Washington Post (WP) u srijedu je objavio da je Sessions prošle godine u svome uredu održao dva sastanka s veleposlanikom Sergejem Kisljakom u trenutku dok je, prema američkoj obavještajnoj službi, ruska kibernetička kampanja protiv američkih predsjedničkih izbora bila na vrhuncu.

To otkriće moglo bi dati novu snagu pozivima demokrata da Kongres imenuje neovisnog tužitelja koji bi istražio ulogu Rusije u američkim predsjedničkim izborima, napisao je WP.

“Sessions nije podoban da služi kao najviši dužnosnik u provedbi zakona u našoj zemlji i mora podnijeti ostavku”, objavila je Pelosi.

Zatražila je neovisnu i dvostranu istragu o mogućim Trumpovima vezama s Rusijom.

U izjavi koju je nakon otkrića WP-a postavila na Twitteru Sessionsova glasnogovornica je napisala da on nije nikada razgovarao o pojedinostima kampanje ni s jednim ruskim dužnosnikom.

“Nemam pojma na što se odnose ti navodi. Lažni su”, rekao je Sessions.

Bijela kuća potvrdila je Sessionsove sastanke s veleposlanikom u kojima ne vidi ništa loše i ocjenjuje da je riječ o “novom napadu” demokrata na Trumpovu administraciju.

“Sessions se sastao s veleposlanikom službeno” dok je bio senator, objavila je Bijela kuća.

U postupku imenovanja za minsitra pravosuđa Sessions je izjavio pod prisegom u Senatu da “nije imao kontakata s Rusima”.

U srijedu je objavljeno da će Odbor za obavještajna pitanja Zastupničkog doma američkog Kongresa istražiti navode o dosluhu predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i Rusije.

Američki obavještajni analitičari zaključili su da je Rusija željela pomoći Trumpu da osvoji Bijelu kuću tako što je diskreditirala demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton i njezinu stranku kibernetičkim napadima. Predsjednik Barack Obama, demokrat, u znak odmazde izgnao je u prosincu ruske diplomate.

Trump je zanijekao da je ijedan od njegovih suradnika imao kontakte s Rusima prije prošlogodišnjih predsjedničkih izbora i odbacio je slučaj kao prijevaru koju orkestriraju neprijateljski američki mediji. Moskva je zanijekala optužbe.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn prošlog je mjeseca otpušten nakon što je razgovarao o američkim sankcijama s Kisljakom prije nego što je Trump stupio na dužnost i o tome nije izvijestio potpredsjednika Mikea Pencea.

Sessionsova dužnost obuhvaća nadzor ministarstva pravosuđa uključujući FBI koji vodi istragu o ruskom miješanju i eventualnim vezama s Trumpovim suradnicima. Sessions je dosada odbacio pozive da se izuzme.

(Agencije)

Related Posts