Home Hrvatska Pelješki most dobitna kombinacija ulaska Hrvatske u Schengen

Pelješki most dobitna kombinacija ulaska Hrvatske u Schengen

by Petra Rajković

U Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ( MMPI) ovih je dana napokon stigla potvrda JASPERS-a, zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama, da je projekt Pelješkog mosta spreman za realizaciju.

Ministarstvo je u još u srpnju ove godine srpnju poslalo Prijavu za projekt izgradnje Pelješkoga mosta stručnjacima JASPERS-a na mišljenje. A ono je ključno u procesu odobravanje sufinanciranja projekata iz EU fondova jer JASPERS ocjenjuje prijavljeni projekt i daje potvrdu o njegovoj pripremljenosti.

Stroge provjere
Sljedeći korak je slanje Prijave na pregled Neovisnoj kontroli kvalitete (Independent Quality Review – IQR)) koja je dio JASPERS-a, a koja ponovno pregledava cjelokupnu dokumentaciju za potrebe Europske Komisije vezano za donošenje odluke o financiranju te donosi pozitivno ili negativno mišljenje o projektu. Rok u kojem IQR mora donijeti odluku nije propisan. No s obzirom na to da je JASPERS izdao svoju potvrdu očekuje se da će i mišljenje IQR-a u vezi Pelješkog mosta biti pozitivno. A nakon što IQR donese pozitivnu ocjenu, prijava za sufinanciranje gradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta ide EK koja ima rok od tri mjeseca osporiti projekt jer se u protivnom smatra odobrenim na temelju mišljenja IQR-a.

Konzultanti JASPERS-a su između ostalog naveli da je Pelješki most tehnički najpovoljnije rješenje za cestovno povezivanje Južne Dalmacije i to u odnosu na podmorski tunel, tunel ispod Neuma, trajektne veze…. U JASPER-u su naveli i da projekt Pelješkog mosta u kombinaciji s projektom Zračne luke Dubrovnik rješava najveće probleme pristupačnosti južne Dalmacije, pogotovo u kontekstu ulaska Hrvatske u Schengenski prostor. Napominju i da problem lokalnih uskih grla između Dubrovnika i zračne luke zahtijevati posebnu procjenu izvedivosti i može se riješiti u kasnijoj fazi. No isto tako upozoravaju da bi gradnja paralelne autoceste na području Hrvatske od Ploča do Crne Gore ugrozilo izvedivost projekta i preporučuju da se gradnja te autoceste izbjegne u svakom slučaju, piše Poslovni dnevnik.

Vlada donosi odluku
Gradnja Pelješkog mosta s pristupnim cestama ukupno je procijenjena na 2,8 milijardi kuna. Prvo će biti ugovorena gradnja mosta s pristupnim cestama, za što je proces odabira izvođača radova u tijeku. U prvom krugu tog natječaja, kao što smo već pisali, pristiglo je 12 zahtjeva za sudjelovanje. nakon toga ide ugovaranje gradnje ostalih pristupnih cesta i obilaznice Stona.

U Potvrdi JASPERS-a navedeni su među ostalim i troškovi održavanja Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Tako će redovno održavanje cesta (ukupno 30-ak kilometara) stajati oko 7000 eura godišnje po kilometru dok će periodično održavanje ( 25-godišnji ciklus) koštati oko 180.000 eura po kilometru. Redovno održavanje mosta pak procijenjeno je na 86.000 eura godišnje po kilometru (most je dug 2,4 kilometra). Periodično održavanje mosta ( 5-godišnji ciklus) koštat će oko 31.000 eura po kilometru, a održavanje u 25-godišnji ciklus 180.000 eura po kilometru. Vlada će uskoro donijeti odluku o financiranju tog projekta kako bi mogao krenuti drugi krug odabira izvođača radova. Hrvatskoj je cilj da 85 posto novca za gradnju mosta dobije iz fondova EU.

Related Posts