Home Geopolitika Peking: telefonski razgovor tajvanske predsjednice i Trumpa neće omesti odnose SAD-a i Kine

Peking: telefonski razgovor tajvanske predsjednice i Trumpa neće omesti odnose SAD-a i Kine

by admin

Izabrani predsjednik Donald Trump prekinuo je desetljeća vanjske politike Sjedinjenih Država razgovarajući s predsjednicom Tajvana s kojim SAD nema diplomatske odnose zbog čega je službeni Peking u subotu optužio Tajvan, ali i kazao da to neće utjecati na američko-kineske odnose. 

Telefonski poziv tajvanske predsjednice i izabranog američkog predsjednika Donalda je manevar je koji je smislio Tajvan” i neće omesti međunarodni konsenzus nad “jedinstvenom Kinom”, prokomentirao je u subotu šef kineske diplomacije Wang Yi.

“To je tek nizak manevar Tajvana, to jednostavno ne može promijeniti okvir jedinstvene Kine, već integriran od međunarodne zajednice”, kazao je kineski ministar vanjskih poslova na diplomatskom forumu na upit hongkonške televizije Phoenix TV koja je njegove riječi prenijela na Internet stranici.

Telefonski razgovor u petak između Donalda Trumpa i predsjednice Tajvana Tsai Ing-wen obilježava spektakularan prekid 40 godina američke diplomacije.

Bijela kuća potvrdila je u petak podršku politici “jedinstvene Kine”, nakon telefonskog razgovora Trumpa i  Tsai Ing-wen.

“Nema nikakve promjene u našoj dugoročnoj politici”, kazala je Emily Horne, glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti. “Ostajemo odlučno povezani s našom politikom jedinstvene Kine”, dodala je ona dok bi Trumpov korak mogao izazvati ljutnju Pekinga.

Suočen s kritikama izazvanim njegovom raspravom s tajvanskom čelnicom, Trump je navečer napisao na Tweeteru: “Predsjednica Tajvana MI JE TELEFONIRALA danas kako bi mi čestitala na predsjedničkoj pobjedi. Hvala!”

Potom je u drugom tweetu dodao: “Zanimljivo da SAD prodaje milijarde dolara vojne opreme Tajvanu, ali ja ne bih trebao pristati na čestitarski poziv”.

Ostajemo čvrsto odani našoj “politici jedne Kine”. Naš temeljni interes je u miroljubivim i stabilnim odnosima, izjavio je u petak glasnogovornik nacionalne sigurnosti Ned Price.

Telefonski poziv Trumpa i tajvanske predsjednice potpuno je cenzuriran u subotu u kineskim državnim medijima koji su se radije osvrnuli na posjet Pekingu nekadašnjeg američkog državnog tajnika Henryja Kissingera, “starog prijatelja Kine” koji je nedavno dijelio svoje savjete Trumpu.

(Agencija)

Related Posts