Home Geopolitika Peking poziva na obustavu sjevernokorejskog nuklearnog programa

Peking poziva na obustavu sjevernokorejskog nuklearnog programa

by Marijan Opacak

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao je u srijedu Sjevernu Koreju na obustavu njezina nuklearnog programa te, istodobno, SAD da prekine vojne manevre u Južnoj Koreji, kako bi se “smirila kriza” na poluotoku.

Koristeći metaforu na konferenciji za tisak u Pekingu, Wang je upozorio na “sudar dvaju vlakova koji jure jedan prema drugom a da nijedan ne želi prepustiti prednost”.

“Kako bi se smirila kriza koja se sprema na korejskom poluotoku, Kina predlaže da za početak Sjeverna Koreja obustavi nuklearni i balistički program, u zamjenu za prekid vojnih manevara SAD-a i Južne Koreje”, započetih prošlog tjedna, kazao je kineski ministar.

To bi moglo omogućiti “vraćanje za pregovarački stol”, objasnio je Wang dva dana nakon sjevernokorejskog ispaljivanja raketa od kojih su tri pale u japanske vode.

Zauzvrat je SAD u utorak najavio početak raspoređivanja svojeg proturaketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji čemu se odlučno protivi Peking koji to doživljava kao udar na djelotvornost vlastitih raketa.

(Agencije)

Related Posts