Pegida u Dresdenu slavi drugu obljetnicu

Tisuće pristaša antimigrantske organizacije Pegide okupilo se na istoku Njemačke u Dresdenu da proslavi drugu obljetnicu osnutka te organizacije.

Prema podacima istraživačke skupine Durchgezaehlt, na dresdenskome Theaterplatzu okupilo se između 6500 i 8500 ljudi, a nešto dalje prosvjeduje nekoliko stotina protudemonstranata.

Događaj prate mnogobrojni policajci te nisu zabilježeni sukobi. Pegida (njemački akronim za Domoljubne Europljane protiv islamizacije Zapada) uzdrmala je njemačku političku scenu kad su njezini članovi prvi put organizirali povorku prije dvije godine u Dresdenu, a slični su pokreti nastali i u drugim gradovima.

Povorke obilježava averzija spram širenja islamske kulture, zabrinutost da politički status quo ne radi za njih te sumnja da usmjereni mediji ne prenose ispravno njihove argumente. Prošlogodišnja povorka kojom se obilježila prva godina aktivnosti izazvala je sukobe članova Pegide i njihovih protivnika.

Prije skupa, šef dresdenske policije Horst Kretzschmer pozvao je sve strane da međusobno poštuju pravo na izražavanje mišljenja, ali i da svoje mišljenje izražavaju na primjeren i pristojan način.

Međutim, ljevičarska stranka kritizirala je lokalne vlasti. “Povodom rođendana Pegide dresdenske vlasti još jednom su prostrle crveni sag i osigurale se da se protudemonstranti nigdje ne mogu ni čuti ni vidjeti”, rekao je Andre Schollbach, član ultralijeve stranke Left u lokalnoj vlasti.

Proslava Pegide prvotno je trebala biti u ponedjeljak, ali trg ispred poznate gradske opere već su rezervirali protivnici te organizacije. Oni žele u ponedjeljak predstaviti Dresden kao grad “otvoren svijetu”.

You may also like

0 comments