Pegida se ispričala zbog izjave o nacističkom logoru

Njemački islamofobni pokret Pegida našao se u utorak u neugodnom položaju zbog nejasne izjave koju je u ponedjeljak na njezinu skupu u Dresdenu dao populistički pisac koji je požalio što su nacistički logori “izvan uporabe”.

Lutz Bachmann, vođa pokreta koji je u ponedjeljak navečer okupio oko 20.000 ljudi u prigodi obilježavanja prve obljetnice njegova osnutka, ispričao se u utorak na Facebooku rekavši kako je riječ o “ozbiljnoj pogrješci” te da je osobno “odgovoran za taj nemoguć istup” njemačkog pisca turskog podrijetla.

Državno odvjetništvo u Dresdenu objavilo je u utorak da ispituje mogućnost kaznenog progona zbog poticanja na mržnju. Akif Pirincci, poznat po svojim stajalištima protiv homoseksualaca i migranata, na poziv Pegide je održao govor, uz još nekolicinu govornika. U podužem tekstu koji je čitao za govornicom, kritizirao je migracijsku politiku njemačke vlade koja je izgubila “svako poštovanje za svoj vlastiti narod” kojemu, ne posluša li, ne preostaje drugo nego da napusti Njemačku.

Vlada bi “dakako imala i druga rješenja, ali su koncentracijski logori danas nažalost izvan uporabe”, dodao je taj autor, što, čini se, nije bilo namijenjeno izbjeglicama, nego njemačkim čelnicima “koji s vlastitim narodom postupaju kao gauleiteri (upravitelji pokrajina u vrijeme Trećeg Reicha)”.

Dio okupljenih mu je pljeskao, a dio zviždao. Dvadesetak minuta poslije Bachmann je pozvao Pirinccija da siđe s govornice. Dok je izgovarao te riječi “trebao sam mu uzeti mikrofon, što bi bila jedina ispravna odluka”, rekao je Bachmann, i sam optužen za poticanje na mržnju zbog izjava o izbjeglicama. Pirinci se proslavio romanom “Felidae” u kojemu su glavni junaci mačke. No poslije je objavio nekoliko populističkih pamfleta protiv migranata, homoseksualaca i feministkinja.

You may also like