Pedro Passos Coelho spreman formirati vladu

Portugalski premijer Pedro Passos Coelho rekao je u nedjelju da je spreman formirati novu vladu nakon što je njegova koalicija osvojila najviše glasova na izborima iako nisu osvojili većinu u parlamentu. “Mi ćemo reći predsjedniku da je politička snaga koja je osvojila najviše glasova spremna formirati vladu”, rekao je Passos Coelho u obraćanju svojim pristalicama. Dodao je i da nisu uspjeli postići većinu u parlamentu.

Vođa oporbenih socijalista koje vodi gradonačelnik Lisabona, 54-godišnji Antonio Costa, priznao je poraz na izborima čestitajući premijeru Passosu Coelhu i njegovom zamjeniku Paulu Portasu na pobjedi. “Socijalistička stranka nije ostvarila svoje ciljeve”, kazao je Costa rekavši da neće dati ostavku. Prema skoro potpunim rezultatima, portugalska vladajuća koalicija desnog centra osvojila je 37 posto glasova, a glavna opozicijska Socijalistička stranka njih 32 posto. Preostale glasove dobile su manje stranke ljevice. Projekcije pokazuju da niko neće imati apsolutnu većinu u parlamentu koji ima 230 mjesta.

Portugalska vladajuća koalicija desnog centra pobijedila je na općim izborima u nedjelju s osvojenih između 36,4 i 43 posto glasova, pokazale su izlazne ankete koje oporbenim socijalistima daju između 29,5 i 35 posto glasova, prenose agencije. Dvije izlazne ankete, Sveučilišta Catolica za televiziju RTP i Intercampusa za TVI, pokazale su da bi vladajuća koalicija premijera Pedra Passosa Coelha u 230-članom parlamentu mogla osvojiti između 108 i 118 mjesta, što znači da još uvijek ima izgleda ostvariti apsolutnu parlamentarnu većinu.

Portugalci su u nedjelju glasovali nakon četiri godine stroge štednje, kako bi odlučili hoće li mandat ponovno povjeriti vladajućoj koaliciji Socijaldemokratske stranke (PSD, desni centar) i CDS-a (desnica), koja je jamac proračunske discipline, ili će odabrati umjerenu promjenu kakvu su najavljivali oporbeni socijalisti koje vodi gradonačelnik Lisabona, 54-godišnji Antonio Costa. Ako se obistini predviđanje da nijedan od dva tabora neće osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, nazire se opasnost političke blokade što bi moglo naštetiti toj članici Europske unije koja je lani izašla iz paketa financijske pomoći.

You may also like

0 comments