Pavlović: Obrana Gizele Đureković mogla je do dokumenata na crnom tržištu

Je li došlo vrijeme da se suočimo s prošlošću, u Studiju 4 govorili su odvjetnik Siniša Pavlović i Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

Pavlović smatra da je trenutna zakonska regulativa katastrofalna. a ne slaže se s Plenkovićem da treba arhive otvoriti istraživačima, već cijeloj javnosti, jer to je njihova svrha. Tijekom suđenja u Muenchenu uvidjeli smo da je to netransparentan postupak, nitko ne zna tko pije, tko plaća, tko je za što naležan – to treba urediti od nule. Nas su zanimali dokumenti od prije 1990. godine, a osnovni je problem da su svi ti arhivi nepotpuni. Grbin dodaje da SDP podupire ovaj prijedlog, žele da Ministarstvo kulture pripremi zakonski tekst i ako bude na tragu najava mi će mo ga podržati.

Za partijsku dokumentaciju SDP treba dati dozvolu, za deklasifikaciju ju daje VONS koji je rekao da je ona učinjena samim protekom vremena. Drugi je problem da SDP kad je nešto predavao 1995. i 2008. velik dio dokumentacije nije predao, ističe Pavlović. Grbin napominje da je SDP predao svu dokumentaciju koju je posjedovao, ali ne može dati odgovor gdje je ostatak dokuemnata. 90-ete su bile turbulentne godine i na mnogim mjestima došlo do vađenja mnogih dokumenata, koji su danas u rukama pojedinaca s koji ih dilaju i dan danas. Što se nas tiče, nema nikakvih problema da se ti arhivi otvore, napominje Grbin.

Pavlović dodaje da kod predaje papira bilo kojeg državnog rijela ne treba dodatnih dozvola, koje SDP traži. Nitko nije imao prstup arhivu CKH iz Kockice, osim SDP-a, tvrdi Pavlović i dodaje da je sama Sobol izjavila da je čitav arhiv stajao godinama na Iblerovom trgu. Grbin je pozvao Pavlovića da ako ima spoznaje o elementima takvog kanenog djela pojedinaca, to prijavi nadležnim institucijama. Ti su arhivi državno vlasništvo od 1997. i Pavlović pita zašto SDP mora davati posebne dozvole, neka iz Državnog arhiva usklade svoje postupanje sa Zakonom, dodaje.

Dva su problema, da ono što ima mjesecima čeka dozvolu tajnika Dragovana, a drugi da tamo nije sve – nedostaje pola redovnog gradiva, kompletno gradivo iz sefa pedsjednika CKH, magnetofonske trake nekih tajnih sjednica, transkripti tih sjednica, kaže Pavlović. Tko je to mogao otuđiti, maknuti, sakriti, ako je to cijelo vriejem do predaje bilo u rukama SDP-a? pita se Pavlović.

Dobivali smo ponude na crnom tržištu da kupimo neke dokumente. Što ćete poslati DORH-u kad vam anonimno nude neke papire? U novinama se objavljuju klasificirani dokumenti, i to u tri različite verzije, kojih nema u arhivu – na tom području vlada jedan totalni kaos i prekasno se kreće u proces, ističe Pavlović. Imamo zapisnike o uniptavanju, ali i oni daju različite podatke. Po Zakonu postupa i Državni arhiv i SDD, ako arhiv procijeni da ne treba više odobrenje od SDP-a mi ćemo ih prestati izdavati, završio je Grbin. Nikad ih nismo uskraćivali. Pitanje suočavanja s proščošću izvan je sfere arhiva, i puno je više okrenuti drugim sferama društva, dodao je za HRT.

You may also like