Pavle Uroda: Hrvatskoj će pripasti samo 25 posto od ekspoatacije nafte i plina

Koalicija S.O.S. za Jadran te udruge Zeleni Osijek i Brodsko ekološko društvo – BED pozivaju građane da se uključe u javnu raspravu o istraživanju i eksploataciji nafte i plina na kopnu koja se održava od 20. svibnja do 20. lipnja 2015. Javno izlaganje Strateške procjene utjecaja na okoliš održat će se u ponedjeljak 8. lipnja od 10 do 14 sati u Zagrebu, a slična izlaganja u gradovima i općinama istočne Hrvatske nisu planirana. Na javnom izlaganju bit će predstavnici Ministarstva gospodarstva kao i predstavnici ovlaštenika za izradu Strateške studije – tvrtka Elektroprojekt d.d. i IRES ekologija d.o.o. za zaštitu prirode i okoliša, koji će odgovarati na pitanja zainteresiranih, piše Energetika-net.

Zeleni pozivaju građane da se uključe u tekuću javnu raspravu i do 20. lipnja dostave svoje komentare na predloženu Stratešku procjenu utjecaja na okoliš za Okvirni plan i program istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu, izravno na Središnji portal za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Sva prateća dokumentacija dostupna je javnosti i na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i AZU.

Procedura provedbe Strateške procjene utjecaja na okoliš za kopno jednaka je onoj koja se provodila za projekt na Jadranu pa zeleni zaključuju kako je i ovdje riječ o proceduralnoj formalnosti u svrhu pokrića već donesenih odluka. “Način provođenja postupka javne rasprave zanemaruje lokalne zajednice koje su pod izravnom prijetnjom dogodi li se onečišćenje okoliša. Zagađenje okoliša je stalna i kontinuirana pojava povezana s istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina i ono se događa i bez nesreća. U slučaju velike nesreće posljedice za zdravlje i živote ljudi bile bi katastrofalne, a posebno u kraju koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom koji ovise o čistoj vodi i zdravoj prirodi. Ovakav pokušaj zanemarivanja stava lokalne zajednice nije primjer dobre prakse, već upućuje na netransparentan postupak koji možebitno krši i odredbe Aarhuške konvencije”, stoji u priopćenju.

ORaH je u Saboru je organizirao konferenciju o projektu istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu. Naftni stručnjak Pavle Uroda, iznio je procjene da prema rezultatima analize prijedloga Ugovora o podjeli proizvodnje (PSA) Hrvatskoj može pripasti svega 25 do 30% dobiti od ukupnih prihoda od eksploatacije. Srećko Leustek ocijenio je da je prerađeni prijedlog koncesijskog ugovora (PSA) „katastrofičan“. Prema njegovim procjenama podjela dobiti od proizvodnje prema PSA je 86% naprema 14% u korist investitora. To znači da će Hrvatska na proizvedenih 100 USD zaraditi 14 USD. „Takav Ugovor ne postoji u svjetskoj praksi“ istaknuo je te je postavio pitanje „tko su stručnjaci, odnosno diletanti koji su pripremili ovaj Ugovor?“ Istaknuo je kako Ministarstvo gospodarstva, kao ni Agencija za ugljikovodike, zasigurno nemaju u svojim kadrovima stručnjake koji su to mogli odraditi te da se očito radi o „čovjeku iz sjene“.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy rekla je kako je dobila informaciju da ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak, planira potpisati ugovore s koncesionarima ovog mjeseca, što predstavlja katastrofu za Hrvatsku jer će početi teći financijske obveze države prema koncesionarima. Izrazila je zabrinutost zbog toga što ovaj projekt ima apsolutno sva obilježja koruptivnog ponašanja te kako smatra da je bilo dosta toga da hrvatski političari pljačkaju hrvatske građane i rade im dugoročnu štetu, ne samo ekonomsku, nego i ekološku i svaku drugu. Istaknula je kako ovaj projekt ne zadovoljava niti s aspekta zaštite okoliša, niti s aspekta industrijske prakse vođenja i provedbe takvih projekata. Osim ekološke prijetnje, ovaj je projekt iznimno rizičan i u smislu dugoročnog ekonomskog interesa Hrvatske. Naime, hrvatski turizam u BDP-u sudjeluje s visokih 17%, odnosno na godišnjoj razini uprihodi oko 7,5 milijardi eura, dok je vrlo optimistična prognoza da bi nam eksploatacija ugljikovodika, dakle ne samo nafte, već i plina, mogla na godišnjoj razini donijeti oko 160 milijuna eura.

Stav ORaH-a je da ovaj projekt nije u interesu Hrvatske, a postoje i opravdane sumnje u potencijalne koruptivne radnje, obzirom na način sklapanja i uvjete koje predviđa predloženi ugovor o realizaciji projekta. Uroda je rekao da eksploatacijom ugljikovodika iz Jadrana Vlada obećava jeftinije energente za građane, međutim do toga neće doći jer će se energenti plaćati po tržišnim cijenama, što su pravila tržišne utakmice u EU.“, a osvrnuo se i na najave o referendumu. Naime, istaknuo je kako je: „raspisivanje referenduma poslije istraživanja jedna od najvećih obmana jer će se, u slučaju blokiranja, morati isplatiti naknadne svih troškova investitorima – bušenja, istraživanja, kamate – što prema nekim procjenama znači stvaranje 30 milijardi kuna novog duga, što si teško možemo priuštiti.“

You may also like