Pauletić: Moje izjave su kao Smojine, sve je to satira

Zamjenik ministra turizma Robert Pauletić rekao je u petak, nakon objave njegovih spornih tekstova o turistima iz Srbije i Japana, napisanih ranijih godina, da mu nije bila namjera ikoga povrijediti, već da se radi o “specifičnom dalmatinskom humoru koji je izvučen iz konteksta i možda zvuči uvredljivo, ali zapravo to nije”.

“Ako sam slučajno nekog provrijedio svojim tekstovima, to mi sigurno nije bila namjera. Cijeli život putujem, pišem tekstove od kojih su mnogi satirični. Ponekad je to specifični dalmatinski humor koji je izvučen iz konteksta, možda zvuči uvredljivo, ali zapravo to nije. Na primjer, kad pisac Miljenko Smoje napiše kurbe Talijani ili koristi još neke teže izraze za njemačke turiste – to u svijetlu njegove satire ne možemo smatrati uvredljivim”, rekao je Pauletić na konferenciji za novinare koju je sazvao nakon što su mediji objavili njegove sporne članke i objave na društvenim mrežama napisane davno prije njegova imenovanja.

Tako je objavljen njegov sporni članak iz 2008. u kojem piše kako je napustio hotel jer su u njemu odsjeli Srbi te sporni status o jednoj turistkinji iz Japana. “U Splitu sve vrvi od Japanaca! Ova Japanka koju san danas snimija ispod Svetog Duje valjda misli da smo mi svi bolesni od gube – stavila je nešto ka plinsku masku! Ajde j… m… japansku! Kako je pisalo na onome grafitu: Japanci, m’rš nazad u Kinu!”, napisao je prošlog ljeta Pauletić.

Ministar turizma Anton Kliman komentirao je u petak u Rovinju prije Pauletićeve konferencije za novinare izbor svojeg zamjenika, rekavši kako se nada će on provoditi politiku Ministarstva turizma te da će djelovati s ciljem promocije turizma. “Nadam se da će uspjeti objasniti, ne bih rekao svoje ranije stavove, nego tzv. ‘splitski đir’ koji mi očito dovoljno dobro ne razumijemo”, rekao je Kliman novinarima te dodao kako je Pauletić bio izbor Mosta i jedini kandidat.

Odgovarajući na pitanje novinara o Pauletićevu postu o japanskim turistima te o njegovoj priči o srpskim gostima u hotelima i neprimjerenoj kampanji vezanoj uz njegovu knjigu putopisa s Himalaje, Kliman je rekao da te poruke možda funkcioniraju na lokalnoj razini, ali ne i na nacionalnoj. Pauletić je vezano za objavu o Japancima rekao pak da je ona nastala prošlo ljeto i da “sve govori zadnja rečenica”. b”Svakome s imalo zdravog razuma bi trebalo biti jasno da je to satira i šala. Bio sam u Japanu mjesec dana, poštujem njihove običaje, radne navike i da ih bar mi imamo. Kao putopisac smatram se kozmopolitom, nisam nacionalist, uskogrudan niti bilo šta drugo. Volim svoje, volim Dalmaciju i Hrvatsku, ali poštujem tuđe”, rekao je. Odgovarajući na novinarski upit, rekao je da se apsolutno smatra tolerantnom osobom i da u pitanju nije govor mržnje. “To je satira i šala”, dodao je, pozvavši turiste iz Japana i Srbije da dođu u Hrvatsku.

Pauletić je naglasio da nikada nije bio u politici niti član neke stranke. “Pisac sam kojeg su pozvali u politiku i svjestan sam da sad moram prilagoditi svoj izričaj i da više nema mjesta satiri ili slično, ali ne bih se nikada odrekao ili negirao svoje knjige i tekstove koje sam napisao jer sam na većinu njih ponosan”, istaknuo je. Smatra da može pomoći turizmu, a sve svoje ideje će, kaže, prokomentirati s ministrom Klimanom s kojim očekuje odličnu suradnju i vjeruje da zbog svog bogatog iskustva od putovanja može doprinijeti poboljšanju hrvatskog turizma.

Rekao je su mu ljudi iz Mosta ponudili tu funkciju te da su u razgovorima istaknuli da vjeruju u njegove ideje, inteligenciju i iskustvo svjetskog putnika te ‘big picture’ koja bi mogla doprinijeti da se nađu neka nova rješenja. “Oni traže nekoga tko je spreman sagledati stvari iz druge perspektive, unijeti neka nova rješenja, ideje i novi način razmišljanja. Zašto netko tko nije iz struke ne bi mogao biti uspješan?” upitao je Pauletić.

U svom radu će se, kaže, osloniti na pomoć stručnjaka te vjeruje da će brzo usvojiti znanja i ući u problematiku i povlačiti konkretne poteze, “ako mu to dopuste određeni mediji”. Nije želio komentirati izjavu splitskog gradonačelnika koji je ocijenio da je Pauletićevo imenovanje za zamjenika ministra turizma “uvreda za sve pristojne ljude, a još veća za njegove drage kolegice i kolege iz turizma.”

You may also like