Paul Ryan bi trebao spriječiti nejedinstvo republikanskih kongresnika

Republikanski zastupnik Paul Ryan postao je u srijedu prvi čovjek američkog Kongresa pošto su ga kolege izabrali za kandidata za predsjednika Zastupničkog doma i za predstavnika republikanske stranke kojoj treba više jedinstva.

Republikanska skupina je glasovanjem iza zatvorenih vrata izabrala Paula Ryana za kandidata stranke na izborima za predsjednika koji će se u četvrtak održati u polukružnoj dvorani donjeg doma Kongresa u kojem republikanci imaju većinu. “Ovo je početak novog dana u Zastupničkom domu”, rekao je Paul Ryan. “Sutra okrećemo stranicu. Dom više neće biti onakav kakav je bio zadnjih godina. Bit ćemo bolji. Bit ćemo jedinstveni”.

Uz takvu potporu stranke Ryan je siguran da će zamijeniti sadašnjeg predsjednika Zastupničkog doma Johna Boehnera koji je krajem rujna najavio ostavku, iscrpljen višegodišnjom bitkom s ultrakonzervativnom strujom u skupini.

Njegovom se kandidaturom završava pomutnja unutar većinske stranke u Kongresu koja je trajala više od mjesec dana. Izabran je s 200 glasova a 43 glasa ultrakonzervativaca dobio je Daniel Webster, koji bi mu u četvrtak trebao dati potporu. “Svi smo u dvorani odahnuli jer napokon imamo dobrog predsjednika, u dobrom trenutku, koji nas može ujediniti”, rekao je zastupnik Tom Cole.

Čak i većina ultrakonzervativaca trebala bi u četvrtak dati Ryanu (45) privremenu potporu. “Pružit ćemo mu priliku. Podupirat ćemo ga idućih mjeseci”, rekao je Raul Labrador, vođa skupine tvrdolinijaša Freedom Caucus.

Nutarnji sukob u Republikanskoj stranci vodio se oko strategije prema demokratima koji su na vlasti u Bijeloj kući a u Senatu mogu opstruirati republikansku većinu. Paula Ryana poštuju oba suparnička krila u stranci pa bi on trebao biti čovjek konsenzusa kadar da zadobije povjerenje ultrakonzervativaca koji su se osjećali zanemareni od parlamentarnih čelnika.

You may also like