Home Europska unija Parlamentarni izbori u Irskoj bit će 26. veljače

Parlamentarni izbori u Irskoj bit će 26. veljače

by Agencije

Irski premijer Enda Kenny u srijedu je najavio da će se parlamentarni izbori održati 26. veljače i naglasio da je za gospodarski oporavak u zemlji zaslužna njegova vlada započinjući predizbornu kampanju koja će biti vrlo neizvjesna.

Kennyijeva konzervativna stranka Fine Gael vodi u izbornim anketama, ali čak i uz pomoć trenutnog mlađeg koalicijskog partnera Laburističke stranke, nedostaje joj nekoliko posto glasova da dobije većinu.

Neuspjeh da se premosti taj jaz mogao bi rezultirati razdobljem relativne političke nestabilnosti s manjinskom vladom, širom koalicijom koja uključuje neovisne zastupnike ili nove izbore sa svim mogućim ishodima. “Prije pet godina Irska je bila na rubu kolapsa a njezin je međunarodni ugled bio jako narušen”, rekao je Kenny koji kani postati prvi premijer Fine Gaela s dva mandata, u poruci na Twitteru u kojoj je objavio datum izbora.

“Pet godina kasnije još uvijek postoje mnogi izazovi ali naše su javne financije ponovno stabilne, naše gospodarstvo ponovno raste, brže od bilo koje druge zemlje u EU, i više nema programa pomoći. O ovim izborima ovisi tko će nastaviti s napretkom”.

Related Posts