Šestorica europskih ministara obrane i njihov američki kolega sastali su se u srijedu u parizu kako bi se dogovorili o zajedničkoj strategiji protiv Islamske države (IS).

U središtu razgovora bit će potpora iračkim i kurdskim snagama na terenu i “uništavanje infrastrukture IS-a: linija opskrbe, naftnih izvora, logistike, zapovjednih centara”, rekao je britanski ministar obrane Michael Fallon.

Po njegovim riječima, IS je u defanzivi nakon što je potisnut uz rijeku Tigris. “Želimo iskoristititi te poraze i onesposobiti IS do te mjere da počne gubiti prihode i kontrolu koju je nekoć imao”, dodao je Fallon uoči sastanka.

Američki ministar Ashton Carter je rekao da je to prvi sastanak “glavnih snaga”, koje pridonose vojnoj kampanji u Iraku i Siriji. On je predložio da se za tri tjedna u Bruxellesu okupe ministri obrane iz svih 26 zemalja koje sudjeluju u koaliciji protiv IS-a, uključujući Irak. “Svaka država treba doći spremna za raspravu kako pridonijeti toj borbi”, rekao je carter.

I Fallon i Carter istaknuli su da je kampanja protiv IS-a puno više od vojne, jer su joj cilj financije, propaganda i dolazak stranih boraca IS-a.

Related Posts