Pariz pretekao London kao najpoželjnija ulagačka destinacija u Europi

Pariz je pretekao London kao najatraktivnija destinacija za strane ulagače, pokazuje istraživanje konzultantsko-revizorske kuće Ernst & Young (EY), što se dogodilo po prvi puta u 15 godina, odnosno otkad EY provodi to istraživanje. 

Promjena u poretku na europskom kontinentu je, s jedne strane, znak utjecaja referendumske odluke Velike Britanije o izlasku iz Europske unije – Brexita, a s druge pak takozvanog “Macron efekta”,  odnosno reformi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona naklonjenih poslovnom sektoru.

U istraživanju, u kojem su korišteni i podaci EY-a i IBM-a za 2017. godinu, sudjelovale su 502 kompanije, a francusku prijestolnicu kao najpoželjniju destinaciju za izravna strana ulaganja (FDI) odabralo je 37 posto ispitanih, dok se za London odlučilo njih 34 posto.

Gledana kao cjelina, Velika Britanija je u 2017. godini ostala vodeća europska destinacija za izravna strana ulaganja, s 1.205 od ukupno 6.653 novih takvih projekata u Europi, ispred Njemačke s 1.124 projekta te Francuske s 1.019 FDI projekata.

No, ta brojka je u slučaju Francuske u jednoj godini skočila za 31 posto, dok je rast broja ulagačkih projekata u Britaniju zabilježio usporavanje, te je bio tek šest posto veći nego u 2016. godini.

Ovo je prvi puta od 2003. godine da je Pariz nadmašio London, odnosno od kada se provodi godišnje istraživanje. Na trećem mjestu se našao Berlin, a na četvrtom Frankfurt.

“Velika Britanija osjeća utjecaj Brexita”, ocjenuje se u izvješću.

“Ulaganja su usporila nakon financijske krize 2008. godine, no Francuska sada hvata priključak, dijelom zahvaljujući Brexitu”, dodaje se te navodi da su reforme predsjednika Macrona tržište rada učinile fleksibilnijim.

You may also like

0 comments