Pariz i Rim dogovorili zajedničku proslavu Da Vincijeva rođendana

Sporazumno
Francuski predsjednik Emmanuel Macron uputio je u nedjelju na talijanskoj televiziji snažan poziv na pomirenje Rimu i objavio da će njegov talijanski kolega Sergio Mattarella posjetiti francuski Aboise gdje će 2. svibnja zajedno s njim obilježiti 500 godina smrti Leonarda da Vincija.

“Bilo je prejakih riječi. Danas imamo negativne posljedice. Ja mislim da dugujemo našim narodima, našoj povijesti i Europi, da krenemo naprijed”, kazao je Macron, referirajući se na tenzije između Pariza i Rima koje su kulminirale prošli mjesec.

Kako bi ilustrirao svoju želju za pomirenjem, Macron je najavio da će primiti Mattarellu 2. svibnja u Abroiseu i u Chambordu, dva poznata dvorca na rijeci Loirei, “zajedno s mladima iz Francuske i Italije”. “Razgovarat ćemo o budućnosti Europe”, dodao je.

Datum 2. svibnja je 500. godišnjica smrti renesansnog majstora da Vincija koji je rođen u Italiji ali je umro u Amboisu u središnjoj Francuskoj. Francuski predsjednik u intervjuu nije spominjao sporna pitanja poput potpore talijanskih populističkih čelnika “žutim prslucima” u Francuskoj već je umjesto toga govorio o svojoj ljubavi za Italiju, putovanjima, knjigama, Napulju.

Međutim, i prije objave intervjua on je izazvao polemiku jer ga je vodio Fabio Fazio, jedan od protivnika ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija. Macron je tijekom intervjua citirao i pisca Roberta Saviana, jednog od najžešćih kritičara Salvinija i okomio se na “pojednostavljenu poruku nekih nacionalista”. Salvini i potpredsjednik vlade i čelnik Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio optužuju Macrona, između ostalog, za kolonijalizam u Africi i nedostatak pomoći Italiji u migracijama.

You may also like