Pariz i Peking se zalažu za pravno obvezujući ugovor o klimi

Kina I Francuska su se u ponedjeljak dogovorile u Pekingu da treba “postići ambiciozni i pravno obvezujući dogovor “na konferenciji o klimi u Parizu, uz odredbu o revizij svakih 5 godina obveza koje su države preuzele.

Sporazum je objavljen u zajedničkoj izjavi kineskog i francuskog predsjednika Xi Jinpinga i Francoisa Hollandea. Mehanizam praćenja koji je važan Parizu i obveze država trebaju biti detaljno provjereni svakih 5 godina, navodi se u izjavi dvojice predsjednika, koji su istaknuli da su odlučni zajedno raditi na uspjehu konferencije.

Mjesec dana prije početka COP21, na kojoj će se okupitit 195 zemalja, Peking i Pariz su tražili da opći sporazum bude pravno obvezujući i da ocrtava načela zajedničkih, ali različitih odgovornosti kako bi se ograničio porast svjetske temperature ispod 2 stupnja. Peking i Pariz su često naglašavali “važnost normiranja ugljena”, koje može biti u raznim oblicima i zahtijeva sustav bolje transparentnosti radi pobojlšanja obostranog povjerenja. “Razvoj nacionalnog tržišta ugljena u Kini predstavlja važnu etapu i jak i ohrabrujući znak”, stoji u izjavi.

Kineski predsjednik, koji je na čelu zemlje najvećeg zagađivača na planetu, je ocijenio da ta zajednička izjava kojai sadrži 21 točku, pokazuje zajednički angažman na uspješnosti konferencije u Parizu. “Optimisti smo u pogledu uspjeha te konferencije”, jamčio je Xi Jinping i naglasio da njegova zemlaja nastavlja napore protiv klimatskog zatopljenja. “Nastavit ćemo raditi s Francuskom kako bi osigurali uspjeh COP21”, izjavio je kineski predsjednik.

Hollande je ocijenio da zajednička francusko-kineska izjava predstavlja veliki korak prema sporazumu na COP21.

You may also like