Pariz i Berlin traže od Ukrajine stabilnost i reforme

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i francuski Jean-Marc Ayrault pozvali su u ponedjeljak u Kijevu ukrajinske vlasti da zaustave političku krizu i osiguraju stabilnost vlasti i nastavak reforma.

“Pratili smo prošlotjedne događaje (kada je vlada za dlaku izbjegla izglasavanje nepovjerenja u parlamentu) sa stanovitom zabrinutošću”, rekao je Steinmeier na početku susreta dvojice ministara s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom. “Nadam se da je stabilnost (ovime) osigurana” budući da je ona “uvjet za nastavak reforma”, dodao je. Osvrnuvši se na najnovije izjave Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), glavnog financijaša Kijeva, ministar je istaknuo da Zapad “može podupirati (Kijev) ako je Ukrajina stabilna”.

Francuski ministar Jean-Marc Ayrault, koji je sjedio pokraj njega i kojemu je ovo prvo putovanje u Kijev otkako je imenovan na tu dužnost, pozvao je Ukrajince da brzo djeluju. “Upoznati smo s naporima koje je uložio” Kijev kako bi “pokrenuo stanoviti broj reforma, ali vidimo da još predstoji dug put, rekao bih čak da vrijeme istječe”, istaknuo je Ayrault.

U vezi s krvavim oružanim sukobom na proruskom separatističkom istoku Ukrajine, dvojica čelnika su za 3. ožujka u Parizu najavila novi ministarski susret takozvanog normandijskog formata na kojemu se okupljaju ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije. “Bit će to presudan susret na kojemu moramo ostvariti napredak kako bismo očuvali vjerodostojnost čitavog (mirovnog) procesa” u tom sukobu, ocijenio je Steinmeier. “Nemamo razloga da budemo zadovoljni napretkom”, priznao je, dok na terenu, usprkos višekratnom primirju, redovito izbijaju sukobi a politički proces je u slijepoj ulici.

U sukobu ukrajinske vojske i proruskih separatista koje vojno podupire Rusija, poginulo je više od 9000 ljudi od njegova početka prije gotovo dvije godine. Steinmeier i Ayrault su u petak navečer počeli susret s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom čiji su odnosi s premijerom zategnuti, a prozapadna koalicija koju su uspostavili je pred raspadom.

Ukrajinske prozapadne vlasti su na meti kritike u zemlji i u inozemstvu zbog nedovoljnih reformi i borbe s korupcijom, sveprisutnom u toj bivšoj sovjetskoj republici koju razdiru oružani sukob i teška gospodarska kriza.

You may also like