Papa predvodi križni put uz velike mjere sigurnosti

Papa će večeras predvoditi procesiju Križnog puta u rimskom Koloseumu uz iznimne protuterorističke mjere sigurnosti. Križni put, stoljećima stara tradicija spomena na Isusove muke, uprizorenje je 14 postaja njegova puta na Veliki petak do mjesta raspeća na Golgoti. U Rimu se uprizoruje na Via dei Fori Imperiali, aveniji koja vodi do Koloseuma i u samom amfiteatru.

Talijanska policija najavila je da će u Rimu rasporediti protuterorističke i druge specijalne postrojbe, policijske pse i postaviti brojne metalne detektore kako bi “zajamčila maksimalnu sigurnost svima koji će sudjelovati u vjerskim obredima”. Križni put počinje u 21.15 sati, a četiri sata prije Franjo će u bazilici svetog Petra predvoditi obred sjećanja na posljednje sate Isusova života s kardinalima, nadbiskupima i ostalim svećenstvom.

Papa Franjo je na Veliki četvrtak oprao noge jedanaestero migranata – kršćana, muslimana i hindusa te jednoj djelatnici njihovog prihvatnog centra u gradiću Castelnuovo di Porto, u sjećanje na Isusovu posljednju večeru s njegovih 12 apostola.  “Različiti smo, različitih kultura i vjera, ali smo braća i želimo živjeti u miru”, rekao je Franjo. Papa će u subotu predvoditi uskrsno bdijenje u bazilici svetog Petra, a u nedjelju uputiti tradicionalnu uskrsnu poruku Urbi et orbi.

You may also like