Papa planira posjetiti OUN u rujnu te se sastati sa Obamom i Castrom

Papa Franjo posjetit će u rujnu SAD i Kubu i susresti se s najvišim dužnosnicima tih zemalja, posjetiti UN te obići spomenik žrtvama terorističkih napada u SAD-u 11. rujna, objavio je Vatikan u utorak.

Franjo bi na Kubi trebao biti od 19. do 22. rujna, posjetiti Havanu, Holguin i Santiago de Kubu. U rasporedu mu je misa na otvorenom na Trgu revolucije u Havani te razgovor s kubanskim čelnikom Raulom Castrom.Kuba je jedna od posljednjih komunističkih zemalja na svijetu. Franji, prvom poglavaru Katoličke crkve iz Latinske Amerike, pripisuju se zasluge za postizanje povijesnog dogovora o normalizaciji odnosa između Havane i Washingtona.

Papa će se 23. rujna u Bijeloj kući sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a istoga dana proglasiti svetim Junipera Serru, misionara u Kaliforniji u 18. stoljeću kojeg kritiziraju neki američki Indijanci. Franjo će 24. rujna govoriti na zajedničkom zasjedanju Kongresa, a idućega dana u New Yorku posjetiti sjedište UN-a, sudjelovati u međureligijskom dijalogu na mjestu terorističkog napada 11. rujna 2001. te služiti misu u Madison Square Garden Areni.

Također bi se u Washingtonu trebao susresti s beskućnicima, obići imigrantsku školu u New Yorku i zatvorenike u Philadephiji gdje će biti 26. i 27. rujna na katoličkom festivalu, Svjetskom susretu obitelji. Papa bi se u Rim trebao vratiti 28. rujna.

Papa Franjo posjetio je u utorak svog prethodnika Benedikta XVI., uoči njegova odlaska na ljetni odmor u okolici Rima, objavio je Vatikan. Benedikt XVI. provest će dva tjedna u papinskoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo iz 17. stoljeća, smještenoj u gradiću oko 25 kilometara od talijanske prijestolnice. Franjo je prvi papa u puno godina koji je ne koristi redovito. Glasnogovornik Vatikana, otac Francesco Lombardi rekao je da je Franjo pozvao Benedikta da svoj ljetni odmor, počevši od utorka, provede ondje, jer zna da prethodni pada voli tamo boraviti i jer mu pruža “odmor od rimskog okruženja”. Franjo i Benedikt razgovarali su oko pola sata, rekao je Lombardi.

You may also like

0 comments