Papa osudio diskriminaciju protiv Roma

Papa Franjo osudio je u ponedjeljak ksenofobiju i diskriminaciju europskih Roma, ali je rekao da i oni moraju napraviti svoj dio i to poštivanjem zakona i slanjem djece u školu. Papa je to rekao na audijenciji za nekoliko tisuća Roma, Sinta i pripadnika drugih nomadskih naroda koju je obilježio ples flamenco i tradicionalni zvuci violine i španjolske gitare.

Sveti Otac, koji je posjetio nekoliko nomadskih kampova u predgrađu Rima otkako je ustoličen 2013., osudio je nesigurne uvjete u kojima mnogi od njih žive. “Više ne želimo vidjeti obiteljske tragedije u kojima djeca umiru od hladnoće ili u požarima”, kazao je.

Braneći njihovo pravo da zadrže svoju kulturu, Papa je rekao da je “došlo vrijeme za iskorjenjivanje stoljećima starih predrasuda, unaprijed stvorenih mišljenja i uzajamnog nepovjerenja koji su često uzrok diskriminacije, rasizma i ksenofobije”.

Međutim, također je rekao da Romi moraju napraviti svoj dio izbjegavanjem laži, prijevara i sukoba. Spomenuo je i krijumčerenje droge i ljudi te zlostavljanje romske djece, od koje mnoga prose na ulicama velikih europskih gradova. Po njegovim riječima, država mora jamčiti obrazovanje, ali je “dužnost odraslih da se pobrinu da djeca idu u školu”.

You may also like