Papa “miran” u borbi protiv korupcije i seksualnog zlostavljanja u crkvi

Papa Franjo je rekao da je u miru sa samim sobom i da ne uzima “tablete za smirenje” dok se nosi s korupcijom u Vatikanu i seksualnim zlostavljanjima u redovima klera. 

“U Vatikanu postoji korupcija, no ja sam miran”, rekao je papa Franjo vjerskim redovima s kojima se prošlog studenog susreo u Vatikanu, stoji u transkriptima objavljenima u četvrtak.

“Nikad ne perite svoje ruke od problema”, poručio je tada papa, prenosi isusovački časopis Civilta Cattolica.

Franjo se tijekom izbora za novog papu 2013. obvezao da će se suočiti s financijskim skandalima u odjelima Vatikana, poglavito u njegovoj banci.

U tu je svrhu stvorio novo ministarstvo gospodarstva koje je centraliziralo djelatnost, osnažio je ovlasti vatikanske financijske obavještajne vlasti i imenovao glavnog revizora.

Međunarodni promatrači su pohvalili jačanje transparentnosti u vatikanskim institucijama, no ostali su suzdržani oko papinog upravljanja krizom seksualnog zlostavljanja koje desetljećima pogađa crkvu.

Papa je na susretu s redovima naglasio da je seksualno zlostavljanje djece “jasan znak da vrag radi na uništenju Isusovog rada kroz one koji bi ga trebali širiti”.

Tu se “bolest” treba rano primijetiti, a budući svećenici bi trebali biti bolje evaluirani kako bi se na vrijeme otkrili potencijalni zlostavljači.

Franjo je istaknuo kako seminari ne bi smjeli prihvaćati kandidate koji su bili odbijeni ili izbačeni iz drugih institucija, na što aktivisti za zaštitu djece upozoravaju da se događalo.

Papa je prošlog mjeseca rekao kako biskupi moraju imati “nula tolerancije” prema zlostavljačima u kleru, te je molio za oprost zbog “grijeha koji nas sve posramljuje”.

Franjo je u svrhu borbe protiv zlostavljanja u redovima crkve poduzeo nekoliko mjera, uključujući i imenovanje savjetodavnog odbora, među čijim članovima se nalaze i žrtve napastovanja.

No skupine zlostavljanih smatraju kako bi on trebao ići korak dalje i kazniti biskupe koji su desetljećima prikrivali te skandale i selili zlostavljače iz jedne župe u drugu umjesto da su ih otkrivali.

Komisija australske vlade je u ponedjeljak objavila kako je sedam posto katoličkih svećenika u Australiji napastovalo djecu između 1950. i 2010. godine, a da je samo malen broj njih osuđen.

Franju su na susretu upitali je li spokojan usprkos svim skandalima koji pogađaju crkvu.

“Ne, ne uzimam tablete za smirenje”, našalio se papa i citirao talijansku uzrečicu koja kaže da je za “život u miru potrebna zdrava doza nemara”.

“Živim u miru. Ne znam kako to objasniti”, naglasio je papa, dodajući kako je bio pod puno većim stresom dok je bio nadbiskup u Buenos Airesu.

Otkrio je i kako bilješke o neriješenim problemima stavlja pored kipića Svetog Josipa u svojoj spavaćoj sobi, našalivši se kako taj svetac sad “spava pod madracom bilješki”.

(Agencije)

You may also like