Papa Franjo pozvao na prekid Trećeg svjetskog rata koji se vodi protiv kršćana

Papa Franjo pozvao je u četvrtak u Boliviji na prekid “genocida” kršćana na Bliskom istoku i drugdje osuđujući “treći svjetski rat” u kojem kršćani moraju podnositi mučenja i progone. “Danas pratimo s užasom kako se na Bliskom istoku i drugdje progoni i muči brojnu braću kršćane”, osudio je on. “U tom trećem svjetskom ratu koji proživljavamo, postoji oblik genocida u hodu koji mora prestati”, dodao je Papa u Santa Cruzu.

Papa je već ranije izrazio zabrinutost zbog nasilja čije su žrtve kršćani u Siriji i Iraku, gdje je IS osvojio velike dijelove teritorija u ofenzivi obilježenoj odrubljivanjem glava i prisilnim preobraćanjem na islam. Tijekom boravka u Boliviji Papa je zatražio “ponizno oprost ne samo zbog uvreda Crkve, nego i zbog zločina protiv autohtonih naroda tijekom osvajanja Amerike”. Ranije je Papa na susretu sa svećenicima i ostalim vjerskim službenicima upozorio na opasnost od pretvaranja u “kastu”, elitu bez povezanosti s narodom.

Papa je upozorio svoje sugovornike na opasnost od “nezainteresiranosti, nesudjelovanja u boli ljudi”. U Boliviji, jednoj od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike, papa Franjo zatražio je “stvarnu promjenu” na svjetskoj razini koja bi “gospodarstvo stavila u službu naroda”.

Na II. svjetskom susretu narodnih pokreta, gdje se okupilo 3000 osoba, Papa je kazao da “kad kapital upravlja izborima ljudskih bića i pohlepa za novcem vlada društvenoekonomskim sustavima”, čovjek i priroda su osuđeni. “Recimo to bez straha: želim istinsku promjenu, promjenu struktura”, rekao je Papa drugog dana posjeta Boliviji. “Priznajmo da stvari ne stoje dobro u svijetu gdje ima toliko seljaka bez zemlje, toliko obitelji bez krova, radnika bez prava, toliko osoba povrijeđena dostojanstva”, zaključio je Papa.

You may also like