Papa Franjo pozvao na mir u Srednjoafričkoj republici

Papa Franjo, srdačno dočekan u nedjelju u Banguiju, pozvao je stanovnike Srednjoafričke Republike da polože oružje i prevladaju “strah od drugih”, a u katedrali je otvorio “sveta vrata” u znak pokajanja i pomirenja.

Papin 26-satni posjet Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike, ocrtava njegovu želju da svom snagom podrži zaustavljanje međuetničkog sukoba u zemlji koji traje od 2013. Deseci tisuća vjernika su ga pozdravljali mahanjem granama dok je prolazio cestama na kojima su bile raspoređene brojne snage UN-a i policije. S porukom mira i međuvjerske pomirbe, Papa je u nedjelju doputovao iz Ugande u Srednjoafričku Republiku, najopasniju dionicu afričke turneje, koju nije pristao otkazati bez obzira na opasnosti.

Papa je pozvao sve koji neopravdano koriste oružje u zemlji da polože “taj instrument smrti”. Aludirajući na etničke podjele koje političari u Africi često instrumentaliziraju, Papa je naglasio da se potrebno osloboditi podjela prema obitelji i krvi. U nazočnosti prijelazne predsjednice Catherine Samba-Panze, papa Franjo je pozvao stanovnike da se ne zatvaraju u svoje zajednice. “Moramo se kloniti straha od drugih, od onoga što ne pripada našoj skupini, našem političkom opredjeljenju i našoj vjeri”. “Moja najveća želja je da izbori koji će se održati za nekoliko tjedana omoguće zemlji da u miru pokrene novu etapu”, naglasio je Franjo.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Srednoafričkoj Republici su predviđeni za 27. prosinca. Papa je posjetio izbjeglički centar gdje je ponovio da “nema mira bez opraštanja, bez snošljivosti te da smo bez obzira na etničku pripadnost i društveni položaj, svi braća”. U nenajavljenom dijelu programa posjetio je pedijatrijsku bolnicu kojoj je donio lijekove iz jedne katoličke bolnice Rima. U najsvečanijem dijelu posjeta, papa Franjo je u katedrali u Banguiju otvorio “sveta vrata” oprosta pogrešaka Srednjoafričke Republike, uoči početka “godine milosrđa” koju je proglasio i koja za deset dana počinje u Rimu.

Prijelazna predsjednica Samba-Panza je zatražila oprost za zlo koje su stanovnici Srednjoafričke Republike počinili od 2013. Neumorni Papa je kasno navečer ispovijedao mlade u katedrali u Banguiju. U ponedjeljak ujutro će Papa posjetiti muslimansku enklavu PK-5 gdje se nalazi glavna džamija nakon čega se vraća u Rim.

You may also like