Papa Franjo posjetio Sarajevo

Papa Franjo uputio je u subotu u Sarajevu snažan apel za mir u svijetu i slogu među narodima, rekavši da se danas vodi “treći svjetski rat u dijelovima” koji smišljaju oni što žele prodavati oružje. “Težnja za mirom i trud oko njegova postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu danas vode toliki oružani sukobi. To je vrsta trećeg svjetskog rata koji se vodi u dijelovima”, rekao je Papa na propovijedi na stadionu Koševo.

“Postoje neki koji izazivaju tu klimu, koji izazivaju sukobe među kulturama i civilizacijama i koji smišljaju ratove da bi prodavali oružje”, dodao je Franjo pred oko 70.000 okupljenih vjernika. Po njegovim riječima, rat podrazumjeva djecu, žene, starije u izbjegličkim kampovima, napuštanje domova, uništenje kuća, škola, staračkih domova, a prije svega razorene živote. “Vi to vrlo dobro znate.. kolika razaranja, kolika patnja, kolika bol. Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božjeg: nikada više rata”, istaknuo je Papa. Franjo je u subotu stigao u jednodnevni državni posjed i pastoralni pohod BiH, zemlji koja se još uvijek suočava s teškim posljedicama rata od 1992.-1995. u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi.

Opsada Sarajeva jedna je od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i trajala je 44 mjeseci. Glavni grad BiH opsjedale su od travnja 1992. do veljače 1996. snage bosanskih Srba i ubile oko 15.000 njegovih stanovnika. Poglavar katoličke crkve pozvao je Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to “posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak”. “Mir je djelo pravde, koja je primijenjena, življena. Osoba, narod koji sam doživljavao kao neprijatelja ima isto lice kao ja, moje srce, moju dušu. Istinska bi pravednost bila činiti toj osobi i narodu sve što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu”, poručio je Papa.Naglasio je da je “stvaranje mira umijeće, zahtijeva strast, strpljivost, iskustvo, postojanost”. “Blaženi oni koji siju mir svakodnevnim radom, gestama služenja, bratstva, milosrđa”, istaknuo je.”Molimo Gospodina da imamo jednostavno srce, puno stpljivosti i zalaganja za pravednost. Da se zalažemo i stvaramo mir, a ne rat i neslogu. Jedino je to put koji nas čini sretnima i blaženima”, rekao je Franjo.

Papa Franjo u subotu je odmah po dolasku u sarajevsku zračnu luku priredio jedno od svojih uobičajenih iznenađenja zadržavši se mimo protokola s djecom odjevenom u narodne nošnje iz svih dijelova BiH i članovima kulturno-umjetničkih društava. Sveti se Otac u dva navrata zadržao u razgovoru s njima vesela lica pri čemu se moglo opaziti kako mu je jedna od djevojčica pjevala na što je on uzvratio rječima: “Bravo”. Potom se rukovao i pozdravio i s iznenađenim pripadnicima tehničkog osoblja zračne luke koji su pokazali kako ih je to iskreno razveselilo.

Kolona vozila u kojoj je bio Sveti Otac iz zračne se luke nakon toga uputila ka središtu grada a uz put su ga mahanjem pozdravili okupljeni kojih nije bilo puno sve do središta grada. Sam Sveti Otac vozio se uz otvorene prozore u skromnom crnom Fordu Focusu koji je značajno odudarao od blještavila limuzina pratnje što su je osigurali domaćini. Pred sjedištem Predsjedništva Bosne i Hercegovine priređen je državnički doček uz vojne počasti gdje ga je pozdravio predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić a Papin su dolazak tamo burnim pljeskom pozdravili brojni građani. Nakon intoniranja himni Vatikana i BiH, predaje prijavka i smotre počasne vojne postrojbe počeli su službeni razgovori pape Franje i trojice članova Predsjedništva BiH. Stadion Koševo na kojemu će Papa nakon službenih razgovora predvoditi misno slavlje ispunjen je do posljednjeg mjesta a prema informacijama iz crkvenog odbora tamo je oko 67 tisuća hodočasnika.

Među građanima Hrvatske koji su došli vidjeti papu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je pred sarajevskom Katedralom, u razgovoru s reporterkom N1 televizije Ninom Kljenak kazao kako je dirnut veličinom i skromnošću pape Franje. Bandić je pritom najavio papin ‘skori dolazak u Zagreb’. ‘Neću reći kad dolazi, poklopit će se to s još jednim događajem, znate vi kojim’, kazao je Bandić. “Ja sam čovjek koji je rođen u BiH, koji ima privilegiju, ali sam izabrao Zagreb za boravište. Kao hrvatski sin BiH, koji cijeli život živi poruku mira i tolerancije. U ovoj zemlji je protutnjao rat koji je ostavio ožiljak na sva tri naroda.”, rekao je gradonačelnik Zagreba.

You may also like