Papa Franjo: Jug Italije je primjer kako se prihvaćaju mrgranti

“Jug Italije je dao primjer cijelom svijetu” kako se prihvaćaju imigranti, istaknuo je papa Franjo u videoporuci u nedjelju navečer, odajući priznanje talijanskoj obalnoj straži, “odvažnim muškarcima i ženama”, objavila je Sveta Stolica.

“Htio bih zahvaliti pripadnicima obalne straže. Vi ste odvažni muškarci i žene, oruđe nade koju donosi Isus”, rekao je Jorge Bergoglio i odao priznanje jugu Italije, koji je često na lošem glasu zbog mafije i korupcije: “Jug Italije je dao primjer cijelom svijetu”.

Jug se pokazao velikodušniji u prihvatu od bogatijih pokrajina na sjeveru Italije. To osobito vrijedi za otok Lampedusu, gdje su se iskrcali desetci tisuća izbjeglica i gdje je stanovništvo pokazalo veliku solidarnost.

Papa je iz Vatikana simbolično upalio svjećice na golemoj božićnoj jelki ispred bazilike u Asizu, 300 km sjeverno od Rima. Pokraj jelke su uređene jaslice koje su stavljene u stari čamac kojim su migranti iz Tunisa stigli na otok Lampedusu.

Obraćajući se skupini tridesetak izbjeglica u Asizu, Papa ih je pozvao da “uzdignu glave čekujući Gospodina, premda su vam srca ranjena”. “Za ovaj Božić pozivam vas da otvorite svoja srca milosrđu, opraštanju. No nije lako oprostiti te pokolje” na moru, priznao je, dan uoči početka Godine milosrđa. Više od 3500 migranata je poginulo ove godine pokušavajući preploviti Sredozemno more, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

You may also like