Pao njemačkog izvoza ukazao je na usporavanje gospodarstva

Njemački izvoz neočekivano je pao u kolovozu, kao i industrijska proizvodnja, što je najnoviji znak da su proizvođači u najvećem europskom gospodarstvu ubacili u nižu brzinu pri kraju trećeg tromjesečja, pokazuju podaci objavljeni u utorak.
Savezni ured za statistiku priopćio je da se izvoz u kolovozu smanjio za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali rast od 0,3 posto. Uvoz je, pak, pao za 2,7 posto, dok se očekivao pad od 0,2 posto.

Pritom se u kolovozu trgovinski suficit povećao na 18,3 milijarde eura, s 15,9 milijardi eura u prethodnom mjesecu, pokazuje izvješće.

Na usporavanje rasta najvećeg europskog gospodarstva ukazuju i jučer objavljeni podaci o neočekivanom padu industrijske proizvodnje u kolovozu. Ekonomisti uglavnom pesimistično gledaju na njemačko gospodarstvo, pa su posljednjih mjeseci brojne njemačke institucije smanjile prognoze rasta za 2018. godinu i upozorile kako bi eskalacija trgovinskih napetosti, koje uključuju SAD, mogle čak izazvati veliku recesiju u Njemačkoj i Europi.

“Izvoz stagnira, a najgore vjerojatno tek slijedi. Trgovinski sukob između Kine i SAD-a obilježit će idućih 12 mjeseci. Njemačke su kompanije previše povezane s globalnim gospodarstvom, posebice s Kinom i SAD-om, da im taj sukob ne bi naštetio”, kaže Volker Treier iz DIHK indutrijske i trgovinske komore i najavljuje smanjenje njegove procjene rasta njemačkog izvoza u ovoj godini s pet posto.

Reutersu je ovih dana i izvor iz njemačke vlade kazao kako će vlada revidirati na niže svoje prognoze rasta za ovu i sljedeću godinu. Očekuje se kako će vlada u četvrtak objaviti svoje ažurirane projekcije rasta.

Prošloga je mjeseca ministar gospodarstva Peter Altmeier kazao da bi u ovoj godini gospodarstvo moglo porasti za 2 posto, plus ili minus 0,1 postotni bod. Lani je njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 2,5 posto, najbrže od 2011. godine.

You may also like

0 comments