Pao je tečaj eura

Tečaj eura skliznuo je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima ponovno ispod 1,12 dolara, nakon što su dužnosnici Europske središnje banke (ECB) poručili da bi središnja banka mogla poduzeti daljnje mjere kako bi zauzdala prinose na obveznice u eurozoni i poduprla inflaciju. Euro je pod utjecajem takvih izjava prema dolaru oslabio 1,3 posto, skliznuvši na 1,1160 dolara, najnižu razinu u tjedan dana. Kasnije se njime trgovalo po 1,1208 dolara, što znači da je oslabio oko 0,95 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure kazao je da će ECB kupovati više obveznica tijekom svibnja i lipnja zbog slabe likvidnosti na tržištima u srpnju i kolovozu. Takve izjave, premda pažljivo oblikovane, uslijedile su nakon rasta prinosa na njemačke državne obveznice tijekom proteklih mjesec dana. Nadalje, dužnosnik ECB-a Christian Noyer poručio je da je banka spremna poduzeti daljnje mjere kako bi se dosegnula zacrtana razina inflacije u visini nešto ispod dva posto. “To je prvi znak iz ECB-a da nisu zadovoljni kako se odvija cjelokupna dinamika kvantitativnog ublažavanja koja je uključivala pad prinose na njemačke državne obveznice, slabiji euro”, kazao je Ian Gunner, portfelj menadžer u fondu Altana Hard Currency Fund u Londonu.

Slabiji euro omogućava da se ECB-ov program kupovina imovine, vrijedan 1.000 milijardi eura, pretoči u jaču inflaciju i snažniji rast gospodarstva eurozone. Nakon što je u ožujku u jednom trenutku skliznuo na svega 1,0457 dolara, euro je ojačao gotovo 10 posto uz podršku snažnog uspona prinosa na obveznice u eurozoni, nakratko dosegnuvši 1,1468 dolara u drugoj polovini prošloga tjedna, najvišu razinu u tri mjeseca. Coeure pojašnjava da je val prodaja obveznica država eurozone normalna korekcija, no iskazuje zabrinutost zbog brzine kojom se to dogodilo. Dolaru je pak u prilog išlo jačanje prema jedinstvenoj valuti, pa je ojačao i prema košarici valuta. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, jutros u trgovanju porastao za gotovo jedan posto, na 94,975 bodova, nakon što je u prekonoćnom trgovanju jačao pod utjecajem rasta prinosa na američke državne obveznice. No, ulagači su u pogledu kratkoročnih prognozi za dolar ipak na određenom oprezu, s obzirom na najnoviji niz gospodarskih pokazatelja koji ih je razočarao. (agencije)