Panenić: Rezovi se moraju napraviti, ali proračun će biti razvojan

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je u utorak, nakon sastanka na kojem su premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić predstavili ministrima osnovne smjernice državnog proračuna za 2016. godinu, da se rezovi u proračunu moraju napraviti te poručio da će se čelnici javnih poduzeća birati putem javnih natječaja.

“Sigurno je da se rezovi moraju napraviti. Treba sad vidjeti po stavkama, i kod mene su određene stavke koje dolaze na naplatu od prijašnje Vlade. To moramo isto tako razmotriti, pa ćemo onda vidjeti u kojem obimu se rezovi moraju napraviti”, kazao je Panenić nakon sastanka u Vladi. Definitivno je da rezovi dolaze iz restrukturiranja, ustvrdio je, dodavši da će se vidjeti na koji način će se “provesti povezivanje ili smanjivanje broja nepotrebnih agencija ili onih koji mogu u okviru neke druge organizacije ili agencije obavljati svoju djelatnost”.
Na upit novinara kako će se postavljati čelni ljudi u javnim poduzećima, ministar Panenić je poručio da je na snazi zakon da se oni zapošljavaju putem javnog natječaja i da će se zakon poštivati. Prethodna Vlada je u listopadu 2015. godine donijela Uredbu o kriterijima za provedbu javnog natječaja za imenovanje predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Prema toj uredbi, headhunting agencije birat će kandidate čije stručne i druge radne sposobnosti najbolje odgovaraju potrebama poslodavaca te Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUDDI) dostaviti listu nekoliko najboljih.
Specijalizirane agencije zaprimat će prijave, putem vlastitih referentnih lista kontaktirati potencijalne kandidate, procjenjivati ih te predlagati najbolje. Plan rada kandidata ocjenjivat će nadležna ministarstva i mišljenja slati Vladinu Povjerenstvu za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. Iz Vlade su tada istaknuli da su takva rješenja sukladna Nacionalnom programu reformi i preporukama Europske komisije za povećanjem transparentnosti i odgovornosti u poduzećima u javnom sektoru, posebno u pogledu menadžerskih odgovornosti i kompetencija.
Ministri obrane Josip Buljević te znanosti, obrazovanje i sporta Predrag Šustar komentirali su u utorak najavljene smjernice proračuna za ovu godinu izrazivši očekivanje da će proračun biti “i socijalan i razvojni”, te da će biti stabilan. Ministar obrane Josip Buljević rekao je kako će se rezati svugdje gdje je moguće, pa treba vidjeti gdje postoji prostor za uštede, dodavši kako će se pritom nastaviti s modernizacijom Hrvatske vojske i Oružanih snaga.

Na upit hoće li se dodatno rezati sredstva Ministarstva obrane Buljević je odgovorio kako se u EU prosječno izdvaja za obranu 1,4 posto BDP-a, a Hrvatska je nešto ispod tog prosjeka pa će se svakako nastojati zadržati na toj razini. Nastojat ćemo zadržati dovoljno sredstava da možemo nastaviti sa svim programima, odnosno unaprijediti proces modernizacije Oružanih snaga RH, dodao je.

Na pitanje hoće li kadroviranje u državnim službama ići temeljem javnog natječaja ili politike Buljević nije konkretno odgovorio rekavši kako je on nestranački član Vlade, a kadroviranje bi svakako moralo ići po stručnom kriteriju. To mogu biti stručni ljudi, kao i politički ljudi, rekao je dodavši da je “naš cilj podići efikasnost”. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rekao je kako će se naći kvalitetno rješenje dodavši da se moramo ponašati odgovorno. Ključno je da su očekivanja Europske komisije vrlo jasna i da se Hrvatska svakako mora ponašati u skladu s time i uzeti to u obzir jer su to dobronamjerni savjeti, rekao je.

Upitan o rezovima u proračunu, Šustar je ustvrdio da se uštede neće odraziti na rad njegova ministarstva te izrazio očekivanje da će to biti stabilan proračun koji će voditi računa o “srcu i duši naše države, a to su mladi”.

You may also like