Panenić razočaran BDP-om, očekuje brzo rješavanje razdjelnika

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u petak kako od radne skupine očekuje rješenje problema razdjelnika topline te mjere koje će se moći brzo provesti. Na novinarsko pitanje o načinu djelovanja radne skupine za razdjelnike čije je osnivanje najavio u četvrtak, Panenić je nakon sudjelovanja na sastanku s potpredsjednikom Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom rekao da je već dobio brojne ponude onih koji bi se uključili. Ističe kako je posebno važno sudjelovanje stručnjaka i udruga korisnika.

Od radne skupine očekuje donošenje mjera koje će se moći brzo provesti, a ističe i da će sigurno biti promjena u legislativi. “Ono što želim je da na kraju ne bude ljudi koji su možda u toj jednoj mjeri energetske efikasnosti osjetili da su oštećeni, nego da možemo kroz paket svih drugih mjera osjetiti da i objekti u kojima imamo takve korisnike budu efikasni i da njihovi računi za toplinsku energiju budu svima prihvatljivi”, rekao je Panenić.

Na pitanje što će biti s tvrtkom koja je korisnicima poslala pogrešne obračune, odgovorio je da distributeri imaju metodologiju po kojoj bi trebali raditi te da bi takve slučajeve trebalo obuhvatiti djelovanjem radne skupine i “vidjeti je li sve samo u razdjelnicima”. Napominje kako je dvojbeno je li se ova situacija iskoristila za ugradnju nekih drugih elemenata.  Ujedno je otklonio mogućnost da će građani plaćati izrazito visoke kazne te dodao kako će se osobno angažirati kako bi radna skupina napravila model po kojem uvođenje razdjelnika, možda i nekog drugog rješenja, ne bude pod pritiskom velikih kazni.

Na pitanje što je s onima koji su razdjelnike već uveli upravo pod pritiskom velikih kazni, nije dao konkretan odgovor. Naveo je tek kako ga stručnjaci upozoravaju da je to jedna od mjera energetske efikasnosti i da je to nešto što se treba uvesti. Nezadovoljstvo računima za grijanje, nakon što je uvedena zakonska obveza uvođenja razdjelnika, javno su izrazili brojni građani, a bili su i temom rasprave u Hrvatskom saboru, kada je na dnevnom redu bilo godišnje izvješće o radu HERA-e. Profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom, koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju.

Razdjelnici su uređaji za lokalnu raspodjelu isporučene toplinske energije. Registriraju impulse prema količini potrošene energije na svakom radijatoru u stambenom ili poslovnom prostoru. Na temelju broja impulsa, ukupna količina toplinske energije isporučene za cijelu zgradu koja je izmjerena na zajedničkom mjerilu, raspodjeljuje se na pojedine krajnje kupce. Ugrađuju se u zgradama u kojima su svi stambeni ili poslovni prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije i u kojima se troškovi toplinske energije dijele razmjerno površini prostora, a ne prema stvarnoj individualnoj potrošnji.

Prema Zakonu o tržištu toplinske energije, razdjelnici ili mjerila toplinske energije i termostatski radijatorski setovi, odnosno uređaji kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije, moraju se ugraditi u sve stambene/poslovne prostore spojene na zajedničko mjerilo toplinske energije. Rok do kojih su se ti uređaji trebali ugraditi istekao je 31. prosinca 2015. za zgrade koje imaju više od 70 stambenih/poslovnih prostora, a za one koje ih imaju od 2 do 70 taj rok istječe 31. prosinca 2016. godine. HEP Toplinarstvo navodi da se, prema njegovim iskustvima, nakon ugradnje razdjelnika i termostatskih ventila u većini slučajeva ukupna potrošnja toplinske energije cijele zgrade, izmjerena na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici, smanjuje od 15 do 35 posto u odnosu na razdoblje prije ugradnje razdjelnika.

Komentirajući najnovije podatke o kretanju BDP-a, Panenić je rekao da su ga oni razočarali. “Zadnji podaci dosta obeshrabruju, smatrali smo da će nam početna pozicija biti povoljnija”, rekao je i dodao da će trebati puno rada i pokretanja investicija, prvenstveno u energetskom sektoru.  Najavio je i da će se zalagati za promjenu sustava javne nabave, kako to predlaže Hrvatska udruga poslodavaca, (uvođenje načela ekonomski, a ne cjelovno najpovoljnije ponude), jer je dosadašnji model ugrozio korištenje sredstava iz europskih fondova. “Uočili smo brojne nedostatke u pripremi natječajne dokumentacije, a to je dovelo u pitanje potpisivanje ugovora. U mom mandatu javna nabava bit će u fokusu, želimo je pojednostavniti”, rekao je Panenić.

You may also like