Panenić puca iz prazne puške, razdjelnike moraju ugraditi sve

Regionalna organizacija zaštite potrošača ROZP podsjeća stanare zgrada koje se griju iz toplane da za ugradnju uređaja za mjerenje potrošnje toplinske energije imaju vremena samo još do kraja ove godine, sukladno Zakonu o tržištu toplinskom energijom, budući da na odredbu koja to regulira nije stavljen moratorij, kako je ministar Tomislav Panenić javno obećao, priopćio je u petak ROZP.

Riječ je o zgradama s manje od 70 stanova, budući da je onim većim rok istekao krajem 2015. “Umjesto da država ulaže novac u studije o koristima razdjelnika za ekonomičnije toplinarstvo, treba prići izradi ozbiljnih studija o prednostima korištenja geotermalnih i drugih obnovljivih izvora energije, te osigurati projekte za EU fondove”, poručuje predsjednik ROZP-a Željko Tomašić uoči nove sezone grijanja.

Računi za grijanje mogli bi se prepoloviti korištenjem obnovljivih izvora energije, pa i smanjiti do 80 posto, tvrdi ROZP. Početne investicije su veće i osiromašeni potrošači si to ne mogu priuštiti, ali tu su lokalne samouprave i upravitelji zgradama koji mogu preko EU projekata osigurati potrebna sredstva, ako brinu za potrošače, ističe Tomašić, koji tvrdi da razdjelnici ne umanjuju, nego samo razdjeljuju račune drugačije.

Manje račune, objašnjava, imaju potrošači koji zatvore ventile na radijatorima kad odu na posao i otvore kad se vrate, no propuštaju uočiti da im stan nije hladan, budući da ga preko zidova griju susjedni, kojima su računi veći. Tomašić tvrdi i da je osnivanje Povjerenstva za razdjelnike bila samo farsa na štetu potrošača, a u korist trgovaca. “Od prvog sastanka bilo je jasno da je cijela priča samo još jedna u nizu manipulacija hrvatskim potrošačima. Vlasnici tvrtki za ugradnju razdjelnika pokazuju potrošačima studiju Instituta Hrvoje Požar, rađenu ove godine po nalogu ministra gospodarstva, po kojoj razdjelnici štede od 25 do 35 posto energije po zgradi, a razdjelnici ne štede toplinsku energiju već su uštede rezultat smrzavanja i neprovjetravanja stanova”, ističe i dodaje kako to međutim nije ušteda jer se plaća zdravljem.

ROZP podsjeća da je ugradnja tih mjerača obvezna za sve zemlje članice EU po Direktivi o energetskoj učinkovitosti, rokovi fiksni, a kazna za nepoštivanje obveze od deset do 50.000 kuna.

You may also like