Panenić pružio podršku sindikalcima INA-e

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić razgovarao je u srijedu s predstavnicima Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i Sindikata naftne djelatnosti INAŠ o problematici Ine nakon kojeg su sindikalci izrazili zadovoljstvo što je Vlada odlučna da se taj problem riješi.

Nakon sastanka predsjednik HURS-a Ozren Matijašević izjavio je Hini kako im je Panenić obećao da će Vlada zauzeti stajalište o budućnosti Ine, a njegov je stav da će se arbitraža nastaviti u svakom slučaju. “Inzistirali smo na ‘nultoj’ aktivnosti hrvatske Vlade, a to je da se, prije svega, učini sve da vlasnici počnu donositi odluke i upravljati Inom sukladno pozitivnim propisima u Hrvatskoj”, rekao je Matijašević.

Bez toga više ne pristajmo na stanje koje je prisutno od 2009., otkad se Inom upravlja suprotno hrvatskim zakonima, ističe šef HURS-a koji je zadovoljan što nova Vlada više neće, kao prošla, biti bez vlastita stajališta o tom pitanju. “Bivšem ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku skidamo kapu za aktivnosti, izjave i djelovanje ali je, nažalost, bio usamljen”, kaže Matijašević.

Optužio je sadašnje predstavnike Vlade u Nadzornom odboru Ine da nisu radili u interesu Hrvatske, a predsjednika Nadzornog odbora Sinišu Petrovića proglasio isključivim krivcem što se dopustilo da se Inom upravlja protivno Zakonu o trgovačkim društvima, da poslovne odluke donosi kolegij izvršnih direktora, te da je vrijednost glasa predsjednika Nadzornog odbora dvostruka. “To je neprihvatljivo i nedopustivo, pa smo inzistirali da Vlada odmah počne djelovati u tom smislu i drago nam je da nema napuštanja arbitražnog postupka”, naglasio je Matijašević.

Predsjednica Sindikata naftne djelatnosti INAŠ Maja Rilović podržala je, s aspekta interesa radnika i njihovih radnih mjesta, odluku Ministarstva gospodarstva i Vlade da se krene u konkretno rješavanje problematike unutar Ine, te da arbitraža neće zaustaviti paralelne procese oko strategije, upravljanja, razvoja i modernizacije Ine.

You may also like