Panenić: Inovacijama stvoriti veću konkurentnost

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u ponedjeljak u Osijeku kako je krajnji cilj programa “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”, u kojem poduzetnicima stoji na raspolaganju 748 milijuna kuna, stvaranje proizvoda koji će biti konkuretni, ne samo na hrvatskom, već i europskom tržištu.

Na konferenciji INNOVA 2016. Panenić je kazao kako je program namijenjen malim i velikim poduzećima, koji razvoj novih proizvoda mogu ostvariti u suradnji sa znanstveno-istraživačkim institucijama.

Izvijestio je kako neki poduzetnici već imaju spremne projektne ideje, da se prijave mogu podnositi od 01. lipnja, a predviđeno trajanje natječaja je do 2019. godine ili do iskorištenja sredstava, nakon čega će uslijediti novi natječaj.

Panenić je istaknuo i kako se 85 posto sredstava osigurava iz europskih fondova, a ostatak čini domaća komponenta.

Kako je istaknuto, sredstva iz natječaja namijenjena su poduzetnicima za provođenje projekata istraživanja i razvoja koji će rezultirati novim ili znatno poboljšanim proizvodom ili uslugom. Najniža vrijednost potpore iznosi 190 tisuća kuna, dok je najviša vrijednost 56 milijuna kuna.

Inovacije su pojam koji nekom poduzetniku mogu biti apstraktne, ali natječaj se mora provesti tako da poduzetnici prihvate da kroz ova sredstva mogu razviti nove proizvode, putem vlastitih ideja ili neke udruge inovatora, a kako bi mogli imati modernu i konkurentnu proizvodnju, poručio je Panenić.

Ustvrdio je kako nacionalne ekonomije, s malim tržištem, imaju poteškoća u pozicioniranju na globalnom tržištu te da će stoga, bez novih proizvoda, ulazak na takvo tržište biti iznimno težak. Panenić je ocijenio i kako se današnjoj konferenciji INNOVA 2016. odazvalo premalo poduzetnika, pa smatra da će ovakve aktivnosti trebati pojačati tijekom raspisanog natječaja.