Pandemija dovela do pada emisija CO2

Analiza
Globalne emisije ugljičnog dioksida pale su za 8,8% u prvih šest mjeseci ove godine, što je najveći pad u prvom polugodištu, zbog učinaka ograničenja povezanih s koronavirusom, pokazala je jedna znanstvena studija.

Istraživanje koje je u časopisu Nature Communications objavila grupa znanstvenika iz Kine, Francuske, Japana i Sjedinjenih Država, kaže da su globalne emisije pale za 1,551 milijun tona ili 8,8% u prvoj polovici godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Smanjenje od 8,8% predstavlja najveći pad emisija ikad tijekom prve polovice godine, veći nego u bilo kojem dosadašnjem ekonomskom padu. Pad je također bio veći od godišnjeg smanjenja tijekom Drugog svjetskog rata, iako su srednje emisije sada puno veće nego u to vrijeme. Znanstvenici su koristili podatke na temelju aktivnosti u stvarnom vremenu i analizirali dnevne, tjedne i sezonske trendove emisija CO2 prije i nakon pandemije COVID-19 i ekonomski pad koji je izazvala, objavio je Reuters.

Proljetos su vlade širom svijeta nametnule blokade za obuzdavanje pandemije COVID-19 koja je smanjila upotrebu energije za industrijsku proizvodnju i promet. To je rezultiralo smanjenjem emisije stakleničkih plinova. Vrijeme toplije od uobičajenog na većem dijelu sjeverne polutke također je značilo da su emisije nešto niže nego što bi bile u istom razdoblju prošle godine.

Studija je konstatirala da je pad dnevnih emisija CO2 bio najizraženiji u travnju, kada su na snazi bila najoštrija ograničenja. Emisije su se počele oporavljati krajem travnja i svibnja kad su gospodarske aktivnosti nastavljene u Kini i dijelovima Europe. Ali pad emisija povezanih s prometom i dalje je trajao. “Do 1. srpnja učinci pandemije na globalne emisije smanjili su se kako su se restrikcije zaključavanja ekonomije opustile i neke gospodarske aktivnosti ponovno pokrenule, posebno u Kini i nekoliko europskih zemalja. Međutim, među zemljama i dalje postoje značajne razlike, uz kontinuirani pad emisija u SAD-u gdje se slučajevi koronavirusa još uvijek znatno povećavaju”, piše Nature Communications “, donosi Energetika-net

You may also like

0 comments