Home Ekonomija Panasonic i Toshiba dobili manju kaznu za kartelsko udruživanje

Panasonic i Toshiba dobili manju kaznu za kartelsko udruživanje

by Agencije

Europski sud smanjio je kazne elektroničkim divovima Panasonicu i Toshibi koje im je u rekordnim iznosima nametnula Europska komisija zbog dogovaranja cijena katodnih cijevi u sklopu kartela od 90-ih godina prošloga stoljeća.

U to su vrijeme katodne cijevi bile ključna komponenta televizijskih i računalnih zaslona i činile su prema Europskoj komisiji i do 70 posto cijene tih uređaja. EK je 2012. godine kaznila sedam proizvođača elektroničke robe kaznama u ukupnom iznosu od 1,47 milijardi eura za dogovaranje cijena, podjelu tržišta i klijenata i ograničavanje proizvodnje katodnih cijevi u razdoblju od 1996. do 2006. godine. Pet kompanija uložilo je prigovor na tu odluku. Opći sud Europske unije odbacio je u srijedu žalbe koje su podnijele tvrtke Samsung, LG Electronics i Philips.

Suci su ipak prihvatili neke argumente koje su u žalbi navele tvrtke Panasonic, Toshiba i MTPD, u to vrijeme vlasništvo prethodne dvije tvrtke. Sud je utvrdio da Komisija nije podastrla dovoljno dokaza da je Toshiba bila upoznata s djelovanjem kartela odnosno da je sudjelovala u njemu prije nego je 2003. godine s Panasonicom pokrenula zajedničko poduzeće. Stoga je poništio kaznu u iznosu 28 milijuna eura, s koliko je kažnjena sama Toshiba, a smanjio je i zajedničku kaznu Toshibi, Panasonicu i MTPD-u, za gotovo četiri milijuna eura, na ukupno 82,8 milijuna eura.

U slučaju Panasonica sud je utvrdio greške u metodi izračuna kazne kojom se služila EK pa mu je kaznu smanjio za 28,6 milijuna eura. Druge kazne koje je dijelio s Toshibom i MTPD-om također su blago snižene. Samo se Techicolor u tom kartelu nije žalio na odluku Komisije. Kompanije se mogu žaliti na najnoviju odluku Europskom sudu pravde a žalbeni je rok dva mjeseca.

Related Posts