Palo i posljednje uporište Islamske države u Siriji

Sirijska vojska i njezini saveznici preuzeli su kontrolu nad Albu Kamalom, posljednjim velikim uporištem Islamske države (IS) u Siriji, i sada čiste preostale džepove IS-a, priopćilo je u četvrtak glavno vojno zapovjedništvo.
“Naše vojne snage u suradnji sa saveznicima oslobodile su grad Albu Kamal” na istoku zemlje, priopćila je sirijska vojska.

“Oslobođenje grada Albu Kamala vrlo je važno jer ono označava slom projekta te terorističke organizacije (IS-a) u regiji”, stoji u priopćenju.

Albu Kamal na rijeci Eufrat nalazi se u istočnoj sirijskoj pokrajini Deir al-Zoru blizu iračke granice.

Samoprozvani kalifat Islamske države uništen je u posljednje dvije godine, te se sad nakon oslobođenja Albu Kamala u Siriji još samo drži u Ravi u Iraku, u nekoliko susjednih gradova i dijelovima pustinje, te u ponekim izoliranim enklavama na drugim mjestama.

No ta fundamentalistička skupina i dalje ima teritorij u Libiji i drugim državama, a mnoge vlade računaju da će ona i dalje biti prijetnja čak i kad izgubi kalifat.

Sirijska vojska je ove godine uz saveznički Hezbollah i druge šijitske paravojske i uz podršku Irana i Rusije, osvojila velike dijelove središnje i istočne Sirije.

Koalicija koju podržavaju Sjedinjene Države vodi konkurentsku vojnu kampanju u Siriji u kojoj sudjeluju kurdske i arapske paravojske, a oni su osvojili sjever i istok zemlje.

You may also like