Home Geopolitika Palmer: Rusija potiče kaos u državama zapadnog Balkana

Palmer: Rusija potiče kaos u državama zapadnog Balkana

by Agencije

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmer u srijedu je optužio Rusiju da potiče stvaranje kaosa na zapadnom Balkanu kako bi blokirao države regije u nastojanjima da postanu dio europskih i euroatlantskih integracija.

“Aktivno i agresivno rade protiv ciljeva mnogih zemalja zapadnog Balkana koje su te države same sebi postavile. Čini se da interesima Rusije najbolje služi ukoliko u ovoj regiji vlada kaos u kojemu je moguće podizati napetosti”, kazao je Palmer u intervjuu koji je dao entitetskim novinskim agencijama u Bosni i Hercegovini Fena i Srna.

Palmer je najviše rangirani američki diplomat koji se izravno bavi stanjem u regiji a u Sarajevu je boravio kako bi sudjelovao u pregovorima s čelnicima političkih stranaka iz BiH o izmjenama izbornog zakona te u radu sjednice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Palmer je kao primjer izravnog miješanja Rusije u suverenu volju država regije naveo pokušaj državnog udara u Crnoj Gori iz 2016. godine čiji je cilj bio spriječiti tu zemlju da postane članicom NATO-a.

Isto to, izričit je Palmer, Rusija sada radi i u odnosu prema Makedoniji koju također želi zaustaviti na putu ka članstvu u NATO-u.

Iako su vlasti u BiH odavno kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta također definirale članstvo u NATO-u tome se sada izrijekom protive vlasti Republike Srpske inzistirajući da zemlja ostane “vojno neutralna” odnosno da na tom planu u cijelosti slijedi politiku kakvu vodi Srbija.

Komentirajući tu situaciju Palmer je istaknuo kako je euroatlantska budućnost BiH suverena odluka te države koju SAD kao takvu podupiru i čine sve kako bi pomogle vlastima u BiH da ispune kriterije koji su pretpostavka članstva.

Poručio je i kako potpora SAD-a Balkanu ostaje jasna i ta se politika nije mijenjala zbog promjena u Bijeloj kući.

“Stoga nema razloga vjerovati kako postoji bilo kakva promjena kada je u pitanju američka politika ili stav prema ovoj regiji, barem ne u doglednoj budućnosti”, kazao je Palmer.

Related Posts