Pali prinosi na obveznice i povukli svjetske burze

Potonuo i energetski sektor

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, posebice u tehnološkom sektoru, zbog daljnjeg rast prinosa na obveznice i pogoršanja situacije s koronavirusom u Europi.

Dow Jones oslabio je 153 boda ili 0,46 posto, na 32.862 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,48 posto, na 3.915 bodova, a Nasdaq indeks 3,02 posto, na 13.116 bodova.

Nakon što su dan prije dosegnuli najviše razine u povijesti, jučer su Dow i S&P 500 indeks znatno pali jer ulagače zabrinjava rast prinosa na američke državne obveznice.

Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su 1,75 posto, najvišu razinu u 14 mjeseci, što je posljedica očekivanja da će inflacija porasti zbog ubrzanja oporavka gospodarstva od koronakrize i golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Dan prije američka središnja banka povećala je procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini na 6,5 posto, što bi bio najveći rast u gotovo 40 godina.

Premda čelnici središnje banke procjenjuju da će inflacija tijekom godine dosegnuti i 2,4 posto, iznad ciljanih 2 posto, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi to mogao biti privremeni skok inflacije, koji neće promijeniti Fedovo obećanje da zadrži ključne kamatne stope blizu nule.

„Fed je poručio da neće povećavati kamate do 2023., no to ništa ne znači. Ako prinosi na obveznice nastave rasti, to bi moglo naštetiti gospodarstvu”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Na rast prinosa posebice su osjetljive dionice tehnoloških kompanija jer se njihova vrijednost temelji na budućoj zaradi, pa s rastom obvezničkih prinosa postaju manje privlačne.

Jučer su cijene dionica Amazon.coma i Applea potonule više od 3 posto.

Pad indeksa produbljen je jučer nakon što je francuski premijer Jean Castex naredio mjesec dana potpunog zatvaranja na razini Pariza i nekoliko drugih regija. Castex je kazao kako strože mjere dolaze zbog ubrzanja širenja virusa u trećem valu pandemije.

Pogoršanje epidemiološke situacije u Europi moglo bi naštetiti potražnji za naftom, pa su njezine cijene jučer pale. Zbog toga je S&P 500 indeks energetskog sektora potonuo 4,7 posto.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale jer je Francuska najavila ponovno ‘zatvaranje’ nekoliko regija, a zbog oštrog pada cijena nafte, pod najvećim je pritiskom naftni sektor.

Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje oprezno trgovanje, a u fokusu ulagača mogao bi biti pad svjetskih burzi zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Europi i rasta obvezničkih prinosa, dok su Crobex indeksi, nakon tri dana pada, na putu tjednih gubitaka.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava rast obvezničkih prinosa i pogoršanje epidemiološke situacije u Europi.

Azijske burze prate jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones skliznuo 0,5 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,5, a Nasdaq 3 posto.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasle, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke obveznice.

Cijene su nafte, pak, jutros stabilne nakon što su jučer potonule oko 7 posto jer se ulagači plaše da će potražnja za ‘crnim zlatom’ biti slabija nego što se procjenjivalo.

Cijena barela na američkom tržištu kreće se jutros oko 60,05 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 64,30 dolara. Na londonskom se tržištu, pak, cijena barela kreće oko 63,40 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 67,70 dolara.

You may also like

0 comments