Pali burzovni indeksi pod pritiskom cijena nafte

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale više od 1 posto, izgubivši gotovo sve dobitke od prethodnoga dana, jer su cijene nafte ponovno u silaznoj putanji.

Dow Jones skliznuo je 188 bodova, ili 1,14 posto, na 16.431 bod, dok je S&P 500 pao 1,25 posto, na 1.921 bod, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na 4.503 boda.Na vrijednosti je jučer izgubilo devet od 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su najviše, 3,2 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru.

Cijene nafte pale su više od 4 posto jer je nakon poruke iz Saudijske Arabije kako ne kani uskoro smanjiti proizvodnju splasnula nada ulagača da će najveći svjetski proizvođači postići dogovor kojim bi se smanjila neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje.

Tako je i jučer nastavljena čvrsta veza između cijena nafte i dionica, koja traje već tjednima, pa kada cijene nafte padaju, padaju i burzovni indeksi. U ponedjeljak su, pak, cijene ′crnog zlata′ snažno porasle, pa su i indeksi skočili za više od 1 posto. “Ulagači se plaše da nešto propuštaju, da je usporavanje globalnog gospodarstva možda značajnije nego što se to priznaje i da bi to moglo izazvati pad cijena nafte i općenito sirovina”, kaže Tracie McMillion, direktorica u Wells Fargo Private Bank.

Ulagače je uznemirio i JPMorgan priopćenjem kako je povećao rezerve zbog mogućih gubitaka na kreditima energetskom sektoru za 500 milijuna dolara, ili više od 60 posto postojećih rezervi. Cijena dionice najveće američke banke po aktivi potonula je više od 4 posto.

Cijeli financijski sektor, koji je u ovoj godini najveći gubitnik zbog niskih kamata i usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, pao je jučer daljnjih 1,8 posto. Na oprez ulagača ukazuje manji obujam trgovanja nego proteklih dana. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 7,1 milijarda dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 9 milijardi.

Nakon jučerašnjeg pada, od početka godine S&P 500 indeks na gubitku je oko 6 posto, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina te usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,25 posto, na 5.962 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,64 posto, na 9.416 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 4.238 bodova.

You may also like