Palestinski humanitarac optužen za pomoć Hamasu

UN je u utorak objavio da je zabrinut nakon što je njihov palestinski djelatnik uhićen pod optužbom da je pomagao Hamasu u Pojasu Gaze i obećao je pokrenuti internu istragu. “Program UN-a za razvoj (UNDP) zabrinjavaju optužbe izraelskih vlasti”, navodi UN i obećava “iscrpnu internu istragu”.

Izrael je u utorak objavio da je uhićen 38-godišnji inženjer Vahid Borš, optužen da je pronevjerio humanitarnu pomoć u korist Hamasa, militantnog palestinskog pokreta koji upravlja Pojasom Gaze. Također je optužen da je od dužnosnika UNDP-a tražio da daju prednost obnovi kuća u kojima stanuju članovi te militantne organizacije.

Suprotno optužbama, UNDP tvrdi da ima dovoljno jake mjere da se izbjegnu pronevjere pomoći. “Optužbe izraelskih vlasti odnose se na 300 od ukupno više od milijun tona pomoći ili sedam od ukupno 26.000 kamiona”, priopćio je UN.

Uhićenje Borša drugo je te vrste u Izraelu u manje od tjedan dana, pošto je direktor humanitarne zaklade World Vision u Gazi uhićen pod optužbom da je svake godine pronevjerio 7,2 milijuna dolara u korist Hamasa i njegova oružanog ogranka.

You may also like