Palestinska vlada održat će izbore samo na Zapadnoj obali

Palestinska vlada odlučila je u utorak održati lokalne izbore 13. svibnja isključivo na okupiranoj Zapadnoj obali gdje je njezino sjedište, ali ne i u Gazi kojom već deset godina upravlja islamistička stranka Hamas. 

Organizacije civilnog društva pokušale su medijaciju između palestinske vlade i suparničkog pokreta Hamas kako bi se prvi put nakon 2066. izbori održali istodobno na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Ti su napori opet propali i vlada je odlučila u utorak “održati izbore samo na zapadnoj obali” 13. svibnja, a izbore u pojasu Gaze” odgoditi, rekao je Tarik Rešmaui, glasnogovornik vlade, ali nije iznio datum održavanja izbora u Gazi.

Hamas je odluku osudio kazavši da ona produbljuje “podjele” i “služi interesima pokreta Fatah”.

Međunarodna zajednica priznaje Palestinsku vlast predsjednika Mahmuda Abasa kojoj je sjedište u Ramalahu na Zapadnoj obali, području pola stoljeća pod okupacijom izraelske vojske.

Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju pokret Hamas “terorističkom” organizacijom. Hamas vlada Pojasom Gaze otkako je 2007. odande silom istisnuo Fatah, jer taj Abasov pokret nije priznao Hamasovu pobjedu na parlamentarnim izborima 2006.

U 2016. pokrenut je proces u svrhu istodobnog održavanja izbora na Zapadnoj obali i u Gazi, koje su geografski odijeljene izraelskim područjem, a politički godinama sukoba između Fataha i Hamasa, no napori nisu urodili plodom.

Godine 2012., Hamas je bojkotirao lokalne izbore te su oni tada bili održani samo na Zapadnoj obali.

Nesposobnost palestinskih pokreta da prevladaju podjele smatra se velikom zaprekom za rješenje 70 godina dugog izraelsko-palestinskog sukoba.

(Agencije)

You may also like

0 comments