Palestinci traže pregovore poput onih s Iranom

Palestinci žele međunarodno priznate pregovore s Izraelom koji će biti slični pregovorima između svjetskih sila i Irana, rekao je u nedjelju glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeina, o čemu je Abas u Amanu razgovarao s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Palestinci odbijaju nastaviti bilateralne pregovore s Izraelcima. Posljednji je pokušaj, pod Kerryjevim nadzorom, propao u travnju 2014. Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina rekao je da Palestinci od UN-a kane zatražiti prestanak širenja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu, prenosi palestinska agencija Wafa.

Abas je kazao da podupire francusku inicijativu o održavanju međunarodne mirovne konferencije u lipnju. Službeni je Pariz upozorio da bi, ukoliko ona propadne, mogao otići korak dalje i priznati palestinsku državu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne krije nezadovoljstvo francuskom inicijativom.

Abas je pozvao Kerryja da se angažira na puštanju palestinskog novinara koji već tri mjeseca štrajka glađu, prosvjedujući na taj način jer ga Izraelci drže u pritvoru bez suđenja, a Izraelci tvrde da je operativac Hamasa.

You may also like