Palestinci spremni za svaku mirovnu inicijativu

Palestinci su u ponedjeljak poručili da su spremni sudjelovati u “svakoj inicijativi” za obnovu mirovnog procesa s Izraelcima, opetujući ipak da su privrženi francuskom prijedlogu o održavanju međunarodne konferencije dok se sve češće čuju nagađanja o ruskom posredovanju.

“Spremni smo sudjelovati u svakoj regionalnoj i međunarodnoj inicijativi koja ide za cjelovitim i pravednim rješenjem”, rekao je u priopćenju Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik palestinskog predsjedništva.

Ova izjava dolazi u času kada izraelski mediji izvješćuju o naporima koji se trenutačno ulažu pod pokroviteljstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina radi organiziranja susreta palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na jesen u Moskvi. “Zasad nema ništa konkretno u vezi s tim”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Mirovni napori Izraela i Palestinaca zapeli su nakon neuspjeha američke incijative u travnju 2014. Abas i Netanyahu se nisu službeno sastali od 2010., pišu mediji.