Home Geopolitika Palestina dobija zastavu ispred OUN-a

Palestina dobija zastavu ispred OUN-a

by Agencije

Ujedinjeni narodi u četvrtak će odobriti Palestincima da izvjese svoju zastavu u sjedištu te međunarodne organizacije u New Yorku, što je nova faza u intenzivnoj diplomatskoj ofenzivi koju oni vode kako bi izborili priznanje svoje države.

Usvajanje rezolucije o tom pitanju smatra se formalnošću, kazali su diplomati. To će biti “korak na putu koji vodi Palestinu do statusa punopravne članice UN-a”, ocijenio je u četvrtak u Parizu palestinski premijer Rami Hamdala. Palestina ima status promatrača pri UN-u, koji je dobila 29. studenoga 2012. Takav status u UN-u ima i Vatikan. Palestinu priznaje više od 130 država.

Riječ je o “simboličnoj mjeri”, priznao je palestinski predstavnik pri UN-u Rijad Mansur. No, ona će “ojačati temelje palestinske države” i dati Palestincima “tračak nade” u trenutku kada su mirovni pregovori s Izraelom u potpunoj blokadi. Izraelski veleposlanik pri UN-u Ron Prosor optužio je Palestince da “manipuliraju sustavom” i da time nanose štetu “vjerodostojnosti organizacije”. State Department je istaknuo da smatra “kontraproduktivnim” nastojanja da se izbori priznanje palestinske države “kroz sustav UN-a, bez dogovora” s Izraelom.

Related Posts