Pale proizvođačke cijene

Zagreb – Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u siječnju ove godine bile su 2,4 posto niže nego u prethodnom mjesecu, dok su prema siječnju 2014. godine smanjene za 5,6 posto, čime se i 21. mjesec zaredom nastavio pad proizvođačkih cijena u industriji na godišnjoj razini.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak pokazuju da su, kada se iz izračuna isključe cijene energije, proizvođačke cijene u siječnju na mjesečnoj razini, prema prosincu, pale za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini snižene 0,4 posto. Pritom su proizvođačke cijene u industriji na domaćem tržištu u siječnju bile ukupno 2,3 posto niže nego u prosincu te 5,6 posto niže nego godinu ranije. Cijene po kojima su se industrijski proizvodi prodavali na stranim tržištima, pak, smanjene su na mjesečnoj razini 0,2 posto, a na godišnjoj razini 0,9 posto. Promatrano prema djelatnostima, u siječnju ove godine su proizvođačke cijene u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji u odnosu na prosinac bile 2,9 posto manje, što je i jedini pad među glavnim područjima djelatnosti.

Naime, istovremeno su u rudarstvu i vađenju proizvođačke cijene rasle za 0,9 posto, u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto. Na godišnjoj su razini, pak, proizvođačke cijene rasle samo u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, i to za 19,5 posto . Nasuprot tome, u prerađivačkoj su industriji pale za 6,7 posto, rudarstvu i vađenju za 4,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto u odnosu na siječanj 2014. godine.