Pale cijene nafte zbog dobitonosnih prodaja

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 50 dolara pod pritiskom dobitonosnih prodaja koje su potisnule u drugi plan očekivanja veće potražnje u idućoj godini. Na londonskom je tržištu cijena barela tokom poslijepodneva pala 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 80 centi nižoj cijeni, od 49,83 dolara.

Proteklih su dana raspoloženje na naftnim tržištima poduprle naznake da proizvođači smanjuju proizvodnju zbog niskih cijena kao i očekivanja da oporavka potražnje u idućoj godini. Tako su cijene u petak nakratko dosegnule 54,05 dolara. Analitičari upozoravaju da je uzlet očigledno bio previše snažan pa je aktivirao tehničke prodaje. “Rast cijena u posljednje vrijeme ostavio je slobodan prostor za dobitonosne prodaje”, konstatira Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Time je val dobitonosnih prodaja potisnuo u drugi plan podatke kompanije za usluge u naftnoj industriji Baker Hughes, koji su u petak pokazali pad broja aktivnih bušotina u SAD-u šesti tjedan zaredom. U proteklih šest tjedana broj bušotina smanjen je za 70, odnosno za prosječnih 20 tjedno u proteklih godinu dana, u sklopu nastojanja proizvođača da smanje troškove u kontekstu niskih cijena.

Prodaje su neutralizirale i najavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi potražnja za njezinom naftom iduće godine trebala biti znatno veća no što se dosada smatralo, zahvaljujući strategiji očuvanja tržišnog udjela koja istiskuje s tržišta američke proizvođače nafte iz škriljca. “To bi trebalo smanjiti višak ponude na tržištu i rezultirati većom potražnjom za OPEC-ovom sirovom naftom i poboljšanom ravnotežom temeljnih faktora na naftnom tržištu”, procjenjuju u OPEC-u. Kartel još uvijek proizvodi znatno više nafte no što tržištu treba i zalihe i dalje rastu, napominje Reuters. Stoga u Barclasu prognoziraju da će rast cijena vjerojatno biti ograničen do kraja ovog tromjesečja.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 48,80 dolara, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like