Pale cijene nafte pod pritiskom snažnog dolara

Cijene nafte su tokom jučerašnjeg trgovanja u Aziji pale, u svjetlu snažnog dolara i zabrinutosti oko rasta zaliha nafte u SAD, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u travnju pojeftinila je na burzi u New Yorku 11 centi na 49,50 dolara, dok je nafta tipa “brent” za travnjsku isporuku u Londonu pojeftinila 33 centa na 59,40 dolara, prenosi agencija France press. WTI je u petak oslabio 1,15 dolara, a “brent” 75 centi, nakon što je izvještaj o snažnom zapošljavanju u najvećoj svjetskoj privredi doveo do jačanja dolara. “Kako dolar jača, tražnja nafte će padati i teško je predvidjeti njen skoriji rast”, navodi analitičar  Dejvid Lenoks.

Uprkos oštroj zimi, u najvećoj svjetskoj ekonomiji je u veljači otvoreno 295.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je pala na 5,5 posto, što je najniži nivo od maja 2008. godine.Snažan dolar čini naftu skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cijena.  Američko Ministarstvo energetike je prošloga tjedna priopćilo da su komercijalne zalihe nafte uvećane 10,3 milijuna barela u tjednu  zaključno sa 27. veljačem. Cijene nafte su od lipnj prošle do kraja siječnja ove godine pale oko 60 posto zbog obilnih zaliha tog energenta u svijetu, slabosti globalne ekonomije i snažnog dolara.

You may also like