Pale burze zbog rasta crnog zlata

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, a zbog pada cijena nafte, među najvećim je gubitnicima bio energetski sektor.

Dow Jones oslabio je 0,48 posto, na 17.787 bodova, a S&P 500 za 0,10 posto, na 2.096 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,29 posto, na 4.948 bodova. Pod najvećim su pritiskom jučer bile dionice u energetskom sektoru, koje su u prosjeku pale gotovo 0,6 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

Cijene ′crnog zlata′ u posljednje su vrijeme rasle, zahvaljujući smanjenju proizvodnje u Kanadi i Nigeriji, no jučer su na američkom tržištu pale oko 0,4 posto jer je ponuda i dalje veća od potražnje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je sve vjerojatnije da će američka središnja banka već za koji mjesec povećati ključne kamatne stope, s obzirom da se gospodarstvo oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromjesečju.

Daljnje povećanje kamata Feda, nakon onoga u prosincu prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištima dionica, no s druge strane, analitičari kažu da bi povećanje kamata predstavljalo potvrdu da se gospodarska situacija poboljšava. “Tržište se pomirilo s idejom da je moguće povećanje kamata Feda ovoga ljeta. No, raspoloženje na tržištu sasvim je drugačije nego što je bilo polovicom veljače, kada su ulagači bili spremni skočiti kroz prozor”, kaže Aaron Jett, potpredsjednik u tvrtki Bel Air Investment Advisors.

Početkom godine cijene su dionica na Wall Streetu oštro pale, zbog pada cijena nafte na najniže razine u 12 godina i usporavanja rasta kineskog gospodarstva, no od polovice veljače uslijedio je oporavak.

Tako je u svibnju S&P 500 indeks porastao 1,5 posto, ojačavši već treći mjesec zaredom, pa je sada u odnosu na početak godine na dobitku više od 2 posto.

Nasdaq indeks porastao je, pak, u cijelom proteklom mjesecu 3,6 psoto, a porastao je i Dow Jones, i to već četvrti mjesec zaredom. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,64 posto, na 6.230 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,68 posto, na 10.262 boda, a pariški CAC 0,53 posto, na 4.505 bodova.

You may also like